Internetwet in Rusland

De Internetwet voorziet in de opstelling van een lijst van verboden websites die ‘informatie verspreiden die in de Russische Federatie is verboden’. Deze websites worden geblokkeerd. De wet geeft slechts in vage bewoordingen aan wat wel en wat niet verboden is. Officieel wordt deze wet gebruikt om onder andere de verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Mediawaakhond Roskomnadzor pluist heel internet af op zoek naar websites die de wet overtreden, daarbij vaak geholpen door patriottische aan de overheid gelieerde organisaties zoals Nashi (‘de onzen’) of de nationalistische beweging NOD.

Met deze wet kan internetcensuur worden toegepast. Wanneer de autoriteiten menen dat een website ‘verboden’ informatie geeft, kan deze zonder tussenkomst van de rechter worden gesloten.

De wet bepaalt ook dat sites die meer dan 3.000 bezoekers trekken zich moeten registreren als massamedia. Hierdoor komen ze onder verscherpt toezicht te staan en moeten ze verslag uitbrengen over hun beleid en financiën. Populaire blogs van de oppositie zijn de dupe van deze regel.

Deti 404

Deti 404 is een jongerenorganisatie die opkomt voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Via hun website konden jongeren anoniem om advies vragen en elkaar steunen. In 2015 werd de site geblokkeerd vanwege ‘het verspreiden van informatie om zelfmoord te plegen’. Dat gebeurde nadat een meisje een brief postte dat ze niet meer wil leven omdat ze als lesbienne in Rusland geen toekomst ziet.

Meer over dit onderwerp