© Amnesty International

Eren Keskin, mensenrechtenadvocate uit Turkije

Eren Keskin, mensenrechtenadvocate uit Turkije

In Turkije wordt artikel 301 van het Wetboek van Strafrecht vaak gebruikt om mensen die kritisch staan tegenover president Erdoğan het zwijgen op te leggen. Volgens dit artikel is het verboden de Turkse staat te beledigen.

In een toespraak zei mensenrechtenadvocate Eren Keskin dat het land ‘in staat is een twaalfjarige jongen af te slachten. Turkije moet zich daarvoor verantwoorden.’ Het zijn harde woorden, die Keskin niet ontkent. Ze sprak de woorden in 2005 en verwees ermee naar de dood van de twaalfjarige Uğur Kaymaz en zijn vader. De twee kwamen om tijdens een militaire operatie in het oosten van Turkije.

Het is Keskins recht haar mening te uiten. Toch kan ze voor de uitspraak gevangenisstraf krijgen vanwege ‘belediging van de Turkse staat’.

Al meer dan honderd rechtszaken

Eren Keskin is een prominente Turkse mensenrechtenadvocate die al regelmatig is vervolgd voor het schenden van wetsartikelen die, in strijd met het internationaal recht, de vrijheid van meningsuiting inperken. Er werden al meer dan honderd juridische procedures tegen haar aangespannen. Soms omdat ze zich kritisch uitliet over de regering, andere keren omdat ze het woord ‘Koerdistan’ had gebruikt of seksueel geweld tegen Koerdische vrouwen door wetshandhavers openbaar maakte. Ook ontving ze serieuze doodsbedreigingen en werd ze aangevallen.