Kom in actie voor Iran

Dit lijkt onschuldig, maar is #StrafbaarInIran

Sinds het uitbreken van de massale protesten in Iran in september 2022 worden mensen nog dagelijks keihard gestraft voor protestacties. Zo kan je celstraf krijgen als je danst op straat, is de hoofddoek verplicht en loop je het risico op de doodstraf als je gaat demonstreren. Iraniërs zetten alles op het spel om op te staan voor vrijheid en gelijke rechten. Wat er in het land aan de hand is, en wat jij kan doen om de Iraniërs te steunen, lees je hieronder.

Wat is er aan de hand in Iran?

Toen op 16 september de 22-jarige Mahsa (Jina) Amini overleed, een aantal dagen nadat ze met geweld gearresteerd werd door de zedenpolitie, braken overal in Iran protesten uit. Ook woede over ongelijkheid, corrupte politici en de vernederende behandeling door de zedenpolitie zijn aanleiding tot de protesten. De autoriteiten treden hard op. Duizenden demonstranten werden gearresteerd, honderden werden gedood en velen lopen het risico om geëxecuteerd te worden. Dit zijn grove mensenrechtenschendingen waar onmiddellijk een einde aan moet komen. Lees hier meer over de situatie in Iran.

Abricampagne Amnesty International voor Iran

Kom in actie: #StrafbaarInIran

In april en mei vragen we aandacht voor de schrijnende situatie in Iran. In verschillende steden kom je onze posters tegen, waarop situaties te zien zijn die heel onschuldig lijken, maar waarvoor je in Iran kunt worden opgepakt. De beelden zijn gemaakt door een Iraans-Nederlandse fotografe en ook de modellen zijn van Iraans-Nederlandse afkomst.

Kom jij de campagnebeelden tegen? Deel ze dan met de hashtag #StrafbaarInIran op social media. Als je op deze hashtag zoekt op social media zie je ook hoe anderen in actie komen. Wil jij zelf posters ophangen of een actie starten? Bestel hier gratis een setje van vier posters op A3-formaat.

Kom in actie

STA OP VOOR DE RECHTEN VAN DEMONSTRANTEN IN IRAN!

Teken de petitie
Dansen op straat? In Iran kan je hiervoor celstraf krijgen
© Amnesty International

Dansen op straat? In Iran kan je hiervoor de cel in

Onlangs werden vijf jonge Iraanse vrouwen opgepakt door de zedenpolitie, omdat ze een video waarin ze dansten zonder hijab op TikTok plaatsten. Ze noemen zich de #EkbatanGirls. Kort hierna verscheen een video waarin de vrouwen, volledig bedekt, hun excuses aanbieden voor de video. Het vermoeden is dat dit een gedwongen excuses is. De dansvideo ging viral, en werd uit solidariteit door velen nagedaan. Eerder dit jaar kreeg een stel 10 jaar celstraf toen ze buiten op straat dansten. Dansen is volgens het Iraanse wetboek van strafrecht geen officieel misdrijf, maar volgens de islamitische wetgeving in Iran wel verboden en strafbaar. En ook de Iraanse Grondwet omschrijft ‘onfatsoenlijke daden’ in het openbaar als misdrijf. Dansen wordt door de Iraanse autoriteiten als onfatsoenlijk gezien en daarom vaak bestraft.

Dans jij ook voor Iran?

Doe de Ekbatan Girls na of verzin je eigen dansje, film het en deel het op social media. Vertel mensen dat je in Iran hiervoor de cel in zou kunnen gaan. Gebruik de hashtags #StrafbaarInIran en #ekbatangirls. Hier vind je de dans van de Iraanse vrouwen en de muziek waar zij op dansten.

Wil je meer mensen bij de actie betrekken? Organiseer de dansquiz. Bestel hier je materialen. Geen tijd om de quiz te organiseren, maar wil je ‘m wel spelen? Kom langs bij de stand van Amnesty International op één van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei.

#StrafbaarInIran
Wind in je haren voelen? In Iran kan je hiervoor celstraf krijgen
© Amnesty International

De wind in je haren voelen? In Iran kan je hiervoor de cel in

In Iran moeten vrouwen in het openbaar een hoofddoek dragen en hun lichaam met wijde kleding bedekken. Deze verplichte kledingvoorschriften maken inbreuk op het recht op vrijheid van uiting, religie en privacy. Vrouwen willen zelf bepalen wat ze buiten de deur aantrekken en of ze hun haar bedekken of niet. Vrouwen die hun hoofddoek afdoen op straat riskeren jarenlange celstraf. Zo kreeg Yasaman Aryani 16 jaar celstraf opgelegd in 2019 omdat ze zonder hoofddoek met haar moeder witte rozen uitdeelden op vrouwendag. Afgelopen februari zijn zij voorwaardelijk vrijgekomen.

Laat jij je haren wapperen in de wind uit solidariteit met Iraanse vrouwen? Deel een foto of video hiervan op social media, vertel mensen dat je in Iran hiervoor de cel in zou kunnen gaan. Gebruik de hashtag #StrafbaarInIran.

Demonstreren? In Iran kan je hiervoor de doodstraf krijgen.
© Amnesty International

Demonstreren? In Iran kan je hiervoor de doodstraf krijgen

Sinds ze uitbraken, doet het Iraanse regime er alles aan om de protesten de kop in te drukken. Ten minste 23 kinderen werden gedood door veiligheidstroepen. Gearresteerde demonstranten worden gemarteld om ze tot een ‘bekentenis’ te dwingen. Ze krijgen zweepslagen, elektrische schokken, doodsbedreigingen, en worden seksueel mishandeld. De autoriteiten proberen angst te zaaien door de ‘bekentenissen’ op de televisie uit te zenden. Ook roepen ze op tot versnelde rechtszaken en openbare executies om andere demonstranten af te schrikken. Enkele opgepakte demonstranten zijn al geëxecuteerd.

Teken de petitie en roep de Iraanse autoriteiten op om de opgepakte demonstranten vrij te laten. Of bestel een papieren petitie en verzamel zoveel mogelijk handtekeningen.

© Newsha Tavakolian / Polaris

En er zijn nog meer strenge regels

In 1979 werd Iran een islamitische republiek en werd het uiten van kritiek op de autoriteiten verboden, ook in creatieve uitingen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld rapmuziek vaak niet geaccepteerd, maar wordt dit genre wel steeds populairder in de underground-scene. Meisjes en vrouwen mogen wel in een koor, maar niet solo zingen. Doen ze dit wel, dan lopen ze het risico opgepakt te worden.

Seksuele activiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht is illegaal en kan worden bestraft met de doodstraf. Ook als je opkomt voor de rechten van lhbtiq+’ers, loop je dat risico. Lees hier meer over de situatie in Iran.