Esther Kiobel, Victoria Bera en advocate Channa Durlacher tijdens de rechtszaak tegen Shell in Den Haag
© © Pierre Crom/Getty Images

Vier Nigeriaanse weduwen vs Shell

Vier Nigeriaanse weduwen, onder wie Esther Kiobel, daagden oliegigant Shell in 2017 voor de rechter in Nederland. De aanklacht: medeplichtigheid aan de executie van hun echtgenoten. Zij werden, samen met nog vijf anderen, in 1995 door hun eigen overheid opgehangen, omdat ze kritiek hadden op oliebedrijf Shell en de Nigeriaanse regering. De mannen, onder wie de bekende mensenrechtenactivist en schrijver Ken Saro Wiwa, worden de ‘Ogoni Nine’ genoemd. Op woensdag 23 maart doet de rechtbank in Den Haag uitspraak in de zaak die Esther Kiobel samen met drie andere weduwen aanspande tegen Shell.

De executie van de Ogoni 9

In de jaren negentig verzetten inwoners van Ogoniland zich tegen vervuiling als gevolg van Shells oliewinning. Zo ontstond MOSOP (Movement for the Survival of the Ogoni People), met Ken Saro Wiwa als leider. De MOSOP-protesten waren vreedzaam en geweldloos, maar de Nigeriaanse autoriteiten sloegen ze met bruut geweld neer, waarbij honderden doden vielen In 1995 werden acht MOSOP-leden, onder wie de echtgenoten van Victoria Bera, Blessing Eawo and Charity Levula, door de Nigeriaanse overheid opgepakt. Ook de man van Esther, Barinem Kiobel, een hooggeplaatste ambtenaar in de Nigeriaanse overheid, werd gearresteerd. Hij was geen lid van MOSOP. Wel besprak hij zijn zorgen over de situatie in Ogoniland met zijn meerderen, en weigerde hij met de overheid samen te werken tegen Ken Saro Wiwa. De Ogoni 9 werden na een onrechtmatig showproces geëxecuteerd.

© Amnesty International

De rechtszaak

De vier weduwen die Shell in Nederland aanklaagden, stellen het oliebedrijf medeverantwoordelijk voor de executies. Amnesty International ondersteunt hun zaak en deed onderzoek naar de rol van Shell. Daaruit blijkt dat Shell de Nigeriaanse regering aanmoedigde om de anti-Shell-protesten in Ogoniland aan te pakken, terwijl duidelijk was dat dit kon leiden tot geweld door de overheid. Ook gaf Shell materiële steun aan het leger in de periode dat de overheid in Ogoniland mensen liet doden, martelen, verkrachten en dorpen liet platbranden. Het machtige bedrijf sprak zich bovendien niet uit tegen het geweld en de onrechtmatige arrestatie van de Ogoni 9.

Tot nu toe hebben de verantwoordelijken hun straf kunnen ontlopen. Shell ontkent betrokkenheid. Esther Kiobel probeerde Shell in de Verenigde Staten aan te klagen, maar na ruim tien jaar oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2013 dat het niet bevoegd is om de zaak te behandelen. Nu hoopt ze, samen met de andere Ogoni-weduwen in Nederland gerechtigheid te krijgen voor hun geëxecuteerde mannen en het Ogoni-volk.

Esther Kiobel’s geschiedenis met Shell

Shell’s belang in Nigeria

$220 - $240 mln

winst

Shells jaarlijkse winst uit olieproductie in Nigeria in de jaren '90

1.000.000

vaten ruwe olie

Shells dagelijkse productie van ruwe olie, de helft van Nigeria's totale productie

20%

van Shells olie- en gasvoorraden

In 1996 bevond zich 20% van alle natuurlijke olie- en gasvoorraden van Shell in Nigeria

Esther Kiobel
© Amnesty International

´Ik voel nog steeds de pijn in mijn hart, omdat mijn man werd vermoord, en ik wil gerechtigheid voor hem en mijn volk.´

(Esther Kiobel, 2016)

Amnesty Rapport: In the Dock

Amnesty deed onderzoek naar de rol van Shell in het oneerlijke proces en de executie van de Ogoni Nine. Lees hier het hele rapport.