Mensenrechtenencyclopedie
© Flickr.com/CC/ valerieroybal

Handtekeningenacties (petities) voor mensenrechten

Amnesty maakt vaak gebruik van handtekeningenacties (petities) om brede steun te mobiliseren voor activiteiten voor de mensenrechten.

Het meest opzienbarend was de actie van 1998, toen in Nederland 3 miljoen handtekeningen werden verzameld ter ondersteuning van de Universele Verklaring van de Mensenrechten. Die handtekeningen, in totaal meer dan 13 miljoen uit de hele wereld, werden op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, aangeboden aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Amnesty maakt selectief gebruik van petities, telkens afwegend of de inspanningen het doel dienen. Soms worden handtekeningen gevraagd van bepaalde groepen (medici of politici of militairen). Amnesty vraagt vaak beroepsgroepen om in actie te komen voor vervolgde collega’s.

Een direct verband tussen een handtekeningenactie en een positieve ontwikkeling is meestal moeilijk te leggen, maar dat geldt eigenlijk voor alle vormen van actie. Een handtekeningenactie heeft als bijkomend voordeel dat ze grote groepen mensen bewust kan maken van schendingen.

Meer over dit onderwerp