Een groep vrouwen staan in de regen te wachten om zich te registreren bij een vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda
© Natalia Jidovanu

Zuid-Sudan: epidemie van seksueel geweld

Duizenden Zuid-Sudanese vrouwen en meisjes en enkele mannen zijn verkracht bij etnisch gemotiveerde aanvallen tijdens het voortdurende conflict. Zij kampen met psychische klachten en stigma’s en kunnen nergens terecht voor hulp. Dit staat in een rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.

Het rapport Do not remain silent”: Survivors of Sexual violence in South Sudan call for justice and reparations laat zien dat sinds de vijandigheden in december 2013 begonnen duizenden mensen door heel Zuid-Sudan slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Het rapport is het resultaat van een gezamenlijk onderzoeksproject van Amnesty en tien Zuid-Sudanese mensenrechtenverdedigers.

Beide zijden schuldig aan seksueel geweld

Uit het onderzoek blijkt dat beide zijden van het conflict tussen de regeringstroepen van president Salva Kiir, een Dinka, en oppositietroepen van Riek Machar, een Nuer, zich schuldig maken aan seksueel geweld, net als de aan hen gelieerde gewapende groeperingen. Het gaat om seksueel geweld dat met voorbedachte rade op massale schaal plaatsvond.

Vergaande gevolgen voor slachtoffers

Slachtoffer vertelden over groepsverkrachting, seksuele aanvallen met stokken en mutilaties met messen. Zij zijn daardoor verzwakt en hun levens zijn door lichamelijke verwondingen en psychische schade voorgoed veranderd. Veel slachtoffers worden daarnaast door hun echtgenoten en (schoon)familie gemeden en gestigmatiseerd door de gemeenschap.

Amnesty-onderzoekers interviewden 168 slachtoffers van seksueel geweld, onder wie zestien mannen. De interviews vonden plaats in steden en dorpen in vier staten van Zuid-Sudan – Centraal Equatoria, Jonglei, Upper Nile en Unity – en in drie vluchtelingennederzettingen in het noorden van Oeganda.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de regering van Zuid-Sudan en de oppositie op maatregelen te nemen om de epidemie van seksueel geweld te stoppen. Om te beginnen door een sterke zero tolerance-boodschap uit te dragen, onmiddellijk een onafhankelijk en grondig onderzoek naar de aanvallen in te stellen en ervoor te zorgen dat de daders worden berecht. Slachtoffers moeten gerechtigheid krijgen en medische zorg en compensatie ontvangen.

 

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door trainingen van Amnesty’s Human rights capacity-building programme. De Zuid-Sudanese mensenrechtenverdedigers die aan dit onderzoek hebben bijgedragen, kregen trainingen om mensenrechtenschendingen te documenteren en te rapporteren. Dit programma wordt medegefinancierd door de ASN Bank. 

Meer over dit onderwerp