© Aflo Co., Ltd. / Alamy Stock Photo

Ze deden niet eens hun best om hun geaardheid te verbergen

In Egypte en Azerbeidzjan neemt de homohaat georganiseerde vormen aan. Onlangs werden daar tientallen LHBTI’ers opgepakt, gevangengezet en gemarteld. Egypte heeft in tientallen jaren niet zo hard opgetreden tegen mensen vanwege hun seksuele geaardheid. De gevolgen voor de opgepakte LHBTI’ers liegen er niet om: in Egypte werden minstens vijf Egyptische gevangenen anaal onderzocht, en werd een man veroordeeld tot zes jaar cel. In Azerbeidzjan werden gevangen LHTBI’ers door de politie mishandeld.

In Egypte werden na het concert van de Libanese band Mashrou’ Leila, waarvan de zanger openlijk homoseksueel is, zeven mannen opgepakt. Waarom? Ze hadden met een regenboogvlag gezwaaid. Ze zouden “een seksuele afwijking bevorderen”. Een golf van LHBTI-arrestaties volgde, met de arrestatie van 33 mannen en vrouwen.

De aanklachten varieerden van het tonen van de regenboogvlag tot het online daten met iemand van hetzelfde geslacht. De medische forensische dienst deed bij vijf van de gevangen anaal onderzoek. Een pijnlijke,vernederende en vooral niet te rechtvaardigen actie.

Grote angst

In Azerbeidzjan pakte de politie eind september meer dan 100 LHBTI’ers op en zette ze gevangen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Azerbeidzjan had klachten ontvangen van burgers dat LHBTI’ers “geen respect hadden voor anderen om hen heen”. Bovendien zouden de LHBTI’ers niet genoeg hun best doen om hun geaardheid in het openbaar te verbergen, er allerlei SOA’s op nahouden en daarmee een gezondheidsrisico voor anderen vormen. De opgepakte mannen en vrouwen werden in gevangenschap mishandeld. Sindsdien leeft de homogemeenschap in nog grotere angst.

Egypte en Azerbeidzjan moeten iedereen vrijlaten die is opgepakt in deze laatste arrestatiegolf. Voor de lange termijn moeten deze (en alle andere) landen de rechten van de LHBTI’ers respecteren.