© © TAHA JAWASHI

Weer meer mensen door Libische kustwacht teruggestuurd naar onmenselijke detentiecentra

Weer meer mensen door Libische kustwacht teruggestuurd naar onmenselijke detentiecentra

De Libische autoriteiten hebben de afgelopen maanden 2.600 migranten en vluchtelingen onderschept op zee en teruggestuurd naar Libië. Daar komen ze terecht in overvolle detentiecentra waar ze een groot risico lopen op marteling en afpersing. Europa werkt samen met Libië om vluchtelingen en migranten terug te sturen naar detentiecentra.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) werden in de eerste vier maanden van 2018  in totaal 5.000 mensen teruggebracht.

Mensonterende omstandigheden in detentiecentra

De Libische kustwacht brengt de onderschepte migranten terug naar Libië. Daar worden ze vastgezet in detentiecentra waar de omstandigheden mensonterend zijn. Migranten vertelden aan Amnesty hoe ze getuige waren van marteling, dwangarbeid, afpersing en moordpartijen, of dat ze hier zelf slachtoffer van waren. Volgens Libische functionarissen zijn er minstens 7.000 migranten en vluchtelingen in detentiecentra in Libië. Dit is een sterke stijging ten opzichte van maart 2018, toen zaten er 4.400 mensen vast. Eerder was er sprake van een sterke daling van het aantal mensen in detentiecentra vanwege de door de IOM-geleide evacuaties in oktober 2017.

EU medeplichtig

Sinds 2016 hebben EU-lidstaten, vooral Italië, verschillende maatregelen getroffen om te voorkomen dat er meer migranten vanuit Libië via de Middellandse Zee naar Europa komen. Zo krijgt de Libische kustwacht training, boten en ander materieel om mensen op zee te onderscheppen. Ook de Libische overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de opvangcentra ontvangt technische ondersteuning.

In een eerder verschenen rapport kaartte Amnesty aan dat Europese regeringen medeplichtig zijn aan misstanden door de Libische autoriteiten.

Oproep Amnesty

De EU moet stoppen met het inzetten van de Libische kustwacht om mensen vast te houden in Libië.  Ook moet zij zich hard maken voor het sluiten van de Libische detentiecentra, het hervestigen van vluchtelingen in Europa en er bij de Libische autoriteiten op aandringen dat de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, door hen formeel wordt erkend.