VS: Executie Ernest Lee Johnson

VS: Executie Ernest Lee Johnson

Op 5 oktober 2021 is de Amerikaan Ernest Lee Johnson in Missouri geëxecuteerd. Hij werd ter dood veroordeeld, ondanks zijn verstandelijke beperking. Dat druist in tegen internationale wetgeving.

Johnson werd in 1995 ter dood veroordeeld voor de moord op drie winkelmedewerkers: Mary Bratcher (46), Fred Jones (58) en Mabel Scruggs (57). Ondanks bewijs dat hij een verstandelijke beperking heeft en een diagnose van het foetaal alcoholsyndroom, legde een jury Johnson het doodvonnis op.

In 2008 onderging Johnson een operatie waarbij een deel van een tumor in zijn hersenen werd verwijderd. Sinds de operatie had hij regelmatig aanvallen en nam hij medicijnen.

In 2015 zou zijn executie plaatsvinden, maar er werd een aanklacht ingediend vanwege de executiemethode. De drugs die worden gebruikt bij de dodelijke injectie zouden zware en pijnlijke aanvallen kunnen veroorzaken, wat mogelijk in strijd is met het verbod op marteling. De executie werd uitgesteld, maar vond uiteindelijk plaats in oktober 2021.

Tegen de doodstraf

Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf en voerde actie tegen het doodvonnis van Ernest Lee Johnson. Meer dan 16.029 brieven werden naar de Amerikaanse autoriteiten verstuurd. Amnesty bedankt iedereen die aan deze acties meedeed.