lhbt maagd

Polen: activist gearresteerd na bezoek aan Amnesty Nederland

Afgelopen weekend bezocht de Poolse LHBTI-activist Elżbieta Podleśna Nederland en België om meer bewustzijn te creëren over de mensenrechtensituatie in haar land. Bij terugkomst in Polen werd ze gearresteerd vanwege een poster.

Toen Podleśna thuiskwam van haar bezoek aan Amnesty België en Amnesty Nederland werd haar huis doorzocht en is zij urenlang vastgehouden op verdenking van ‘het beledigen van religieuze overtuigingen’.

LHBTI-vlag

Haar arrestatie is zorgelijk. De politie beweert dat in haar huis een beledigende poster gevonden is. Op de poster zijn de Heilige Maagd Maria en het kindeke Jezus afgebeeld, beiden met een aureool in de kleuren van de regenboog rond het hoofd. De regenboog is internationaal het symbool van de LHBTI-beweging. Deze afbeelding is eind april verspreid in de Poolse stad Plock.

Omdat er geen enkel bewijs is van iets dat ook maar in de buurt komt van een misdrijf, is de enig mogelijke conclusie dat Podleśna is opgepakt vanwege haar vreedzame activisme.

Onze oproep

De Poolse autoriteiten moeten stoppen met het intimideren van vreedzame demonstranten en activisten. Mensen die alleen maar opkomen voor hun rechten zouden niet gearresteerd moeten worden. Het beperken van de vrije meningsuiting van activisten is onwettig en moet onmiddellijk stoppen.