© OMAR VELIZ/ EL NACIONAL

Voor critici in Venezuela is zelfs hun huis niet meer veilig

De Venezolaanse autoriteiten hebben hun arsenaal aan repressiemiddelen uitgebreid door massaal invallen te doen bij critici thuis. Veiligheidstroepen en gewapende burgergroeperingen deden tussen april en juli 2017 tientallen invallen waardoor duizenden gedupeerd raakten. Duizenden mensen zijn hierdoor getroffen. Met deze intimidatie wilden ze voorkomen dat mensen weer zouden demonstreren tegen de overheid. Dit blijkt uit het rapport ‘Nights of terror: Attacks and illegal raids on homes in Venezuela’ dat Amnesty vandaag publiceert.

Afgelopen zomer gingen de Venezolanen massaal de straat op om te protesteren tegen het overheidsbeleid. De Venezolaanse overheid gebruikte buitensporig veel geweld om de demonstraties de kop in te drukken. Tijdens de protesten kwamen 120 mensen om, raakten 2.000 mensen gewond en werden er meer dan 5.000 gearresteerd. Veel demonstranten vluchtten naar woonwijken om niet het slachtoffer te worden van willekeurige arrestatie of geweld.

Onderdrukking thuis

De onderdrukking die toen op straat plaatsvond, verplaatste zich mee: Veiligheidstroepen en door de overheid gefinancierde gewapende groeperingen voerden minstens 47 illegale huisinvallen uit. Ze deden dat zonder officiële toestemming. Mensen werden in hun huis geïntimideerd, er werd geweld tegen hen gebruikt en velen werden zonder opgave van reden opgepakt. Ook vernielden de veiligheidsagenten deuren en ramen en stalen ze allerlei spullen uit de huizen.

De overheid laat hiermee zien dat iedereen, op elke plek, op elk moment slachtoffer kan worden van staatsrepressie. Het is hoog tijd dat de regering-Maduro en haar veiligheidstroepen stoppen met deze illegale invallen en het geweld tegen haar burgers. De verantwoordelijken moeten berecht worden.