VN-vredessoldaat houdt de wacht tijdens onrusten Sudan
© AFP via Getty Images

VN-Mensenrechtenraad, begin onderzoeksprocedure Sudan

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties houdt op 11 mei 2023 een speciale zitting over Sudan om de gevolgen van het aanhoudende conflict in het land te bespreken. Amnesty International verwelkomt de speciale zitting en dringt er bij de Raad op aan om de mensenrechtencrisis in het land aan te pakken.

VN-Mensenrechtenraad moet procedure beginnen

‘We herhalen onze oproep, die we samen deden met meer dan 90 andere organisaties, aan de leden van de Mensenrechtenraad om een onderzoeksprocedure op te zetten’, zegt Tigere Chagutah. ‘Dit is nodig om bewijsmateriaal te monitoren, te verzamelen en te bewaren, en om over ernstige schendingen van de mensenrechten en het humanitair recht te rapporteren. Deze onderzoeksprocedure moet daders identificeren en aanbevelingen doen om verantwoording, gerechtigheid en compensatie voor slachtoffers te waarborgen.’

De schaal en de ernst van de crisis in Sudan vereisen een dergelijke procedure. Het zou een aanvulling vormen op bestaande VN-procedures, waaronder UNITAMS (United Nations Integrated Transition Assistance Mission in Sudan dat zou helpen bij de overgang naar een democratisch bestuur), het VN-Mensenrechtenbureau en de deskundigen van de Mensenrechtenraad.

Amnesty’s oproep

We dringen er bij alle leden van de Raad, ook bij Sudan, op aan om een dergelijke procedure te steunen om alle mogelijke stappen te ondernemen om de mensenrechten te bevorderen en te beschermen. De regionale partners van Sudan en de internationale gemeenschap moeten nu in actie komen om de bevolking van Sudan te steunen.

Achtergrond

De Mensenrechtenraad wordt voor een speciale zitting bijeengeroepen nadat op 5 mei 2023 een gezamenlijk verzoek was ingediend door het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, de Verenigde Staten en Duitsland. Tot nu toe hebben ten minste 52 lidstaten van de Raad hun steun uitgesproken voor deze speciale zitting.

Op 15 april 2023 braken in de Sudanese hoofdstad Khartoum gevechten uit tussen de Sudan Armed Forces (SAF), het nationale leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Het conflict heeft zich sindsdien over het hele land verspreid. Het conflict brak uit na groeiende spanningen tussen de SAF en de RSF tijdens onderhandelingen over een nieuwe overgangsregering en hervormingen van de veiligheidstroepen.

Partijen bij het conflict gebruiken zware wapens, waaronder artillerie en tanks, voeren luchtbombardementen uit in dichtbevolkte gebieden in en om Khartoum. Burgers in de hoofdstad en op andere locaties, waaronder Darfur, worden het zwaarst getroffen door het conflict. Miljoenen mensen zitten in hun huizen vast. Hulpverleners zijn niet in staat om burgers in het conflictgebied te bevoorraden. Amnesty International blijft getuigenissen ontvangen van burgers die zijn gedood en gewond raakten – sommigen zijn het slachtoffer van willekeurige aanvallen en anderen zijn geraakt door kogels omdat soldaten zich verschanst hadden te midden van burgers.

Lees meer over de situatie in Sudan.

Meer over dit onderwerp