Vier verdachten Sinterklaasintocht Staphorst worden vervolgd

Amnesty International Nederland is blij met de vervolging van de vier verdachten voor openlijke geweldplegingen tegen personen en goederen bij de Sinterklaasintocht in Staphorst in 2022.

Tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst in november 2022 is er een aantal strafbare feiten gepleegd. Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-demonstranten, Amnesty-waarnemers en journalisten hebben aan den lijve ondervonden hoe zeer de situatie uit de hand liep.

Hierbij is het vreedzaam demonstreren op een actieve manier verhinderd en dat is niet alleen in strijd met het demonstratierecht, maar ook strafbaar. Amnesty hoopt dan ook dat dit wordt meegenomen door het OM. Amnesty International wacht het verdere verloop van het proces af.

Sinterklaasintocht Staphorst 2022

De gebeurtenissen rondom de Sinterklaasintocht in Staphorst op 19 november 2022 zorgden voor veel ophef in Nederland. Een vreedzame demonstratie van Kick Out Zwarte Piet kon niet doorgaan. De groep werd het recht om te demonstreren ontnomen door een vijandige groep, die toegang tot Staphorst onmogelijk maakte. Demonstranten van KOZP werden bedreigd, belaagd en geïntimideerd. Dit overkwam ook journalisten en waarnemers van Amnesty International Nederland. Amnesty International was geschokt over deze schendingen van het demonstratierecht; vele tientallen burgers namen het recht in eigen hand en de politie en burgemeester hebben dit niet weten te beteugelen.

Lees meer

In onderstaande berichten staat meer informatie over de gebeurtenissen op die dag en wat er daarna gebeurde.

https://www.amnesty.nl/actueel/amnesty-nederland-doet-aangifte-van-bedreiging-rond-demonstratie-in-staphorst

https://www.amnesty.nl/actueel/amnesty-roept-op-tot-onafhankelijke-evaluatie

https://www.amnesty.nl/actueel/gemeente-staphorst-schiet-ernstig-tekort-in-aanpak-sinterklaas-intocht

Meer over dit onderwerp