Vervangt China werkkampen door andere willekeurige detentievormen?

De afschaffing van Chinese werkkampen (‘Re-education Through Labour’) lijkt een kosmetische operatie te worden nu de autoriteiten steeds vaker andere vormen van willekeurige detentie gebruiken, zoals ‘zwarte gevangenissen’, gedwongen opname in verslavingsklinieken en ‘hersenspoelcentra’.

Het afschaffen van de werkkampen is een stap in de goede richting, maar er zal niets veranderen als niet ook het beleid om mensen te straffen voor hun politieke activiteiten of hun religieuze overtuigingen wordt aangepast. De mishandelingen en martelingen gaan door, alleen onder een andere naam.

Afschaffen oude systeem

China kondigde op 15 november 2013 aan dat het oude systeem van de werk- en heropvoedingskampen zou worden afgeschaft. Decennialang is dit systeem misbruikt om honderdduizenden mensen jarenlang op te sluiten, zonder aanklacht en zonder vorm van proces.

Werkkampen in andere vorm

Oude werkkampen worden nu vaak heringericht, of krijgen simpelweg een andere naam. Sommige zijn heropend, of hebben een nieuwe bestemming gekregen als centra voor drugsverslaafden. De meeste bieden echter nauwelijks een behandeling en opereren vrijwel hetzelfde als de werkkampen, waar gevangenen jarenlang kunnen worden vastgehouden en onderworpen aan dwangarbeid en mishandeling. De autoriteiten hebben ook het gebruik van ‘hersenspoelcentra’ uitgebreid, die vooral bestemd zijn voor aanhangers van Falun Gong, een spirituele beweging. Zij worden met marteling en mishandeling gedwongen om afstand te doen van hun geloof.

Zwarte gevangenissen

‘Zwarte gevangenissen’ zijn illegale, niet-officiële detentiefaciliteiten die vooral worden gebruikt om mensen die petities indienen in op te sluiten. De autoriteiten ontkennen het bestaan, waardoor gevangenen een nog groter risico lopen om gemarteld en mishandeld te worden dan in de werkkampen.

Lees het rapport: Changing the soup but not the medicine? Abolishing re-education through labour in China