Door oorlogsgeweld verwoeste gebouwen in Yemen. De Verenigde Arabische Emiraten voorzien milities in Yemen ruim van wapens en verergeren daarmee de situatie in het land.

Verenigde Arabische Emiraten voorzien milities in Jemen ruim van wapens

Onderzoek van Amnesty International wijst uit dat de situatie in het door oorlog verscheurde Jemen verergerd wordt door de toevloed van wapens uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Ontvangers van de wapens zijn milities die bekend staan als de Veiligheidsgordel- en Elitetroepen, en “De Reuzen”. Deze gewapende groeperingen staan aan de zijde van de door Saudi-Arabië geleide coalitie en het Jemenitische regeringsleger in hun conflict met de Houthi-militie. Ze worden onder meer beschuldigd van oorlogsmisdaden, waaronder het recente offensief tegen de havenstad Hodeidah en het met steun van de VAE opgezette netwerk van geheime gevangenissen in Zuid-Jemen.

Recept voor ellende

Amnesty’s onderzoek Bekijk ook: When arms go astray: Yemen’s deadly new threat of arms diversion to militias toont aan dat de VAE voor miljarden aan wapens ontvangen uit onder meer westerse landen, en die doorsluizen naar milities in Jemen. ‘Terwijl de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere Europese landen terecht zijn bekritiseerd vanwege hun wapenleveranties aan de coalitie, en Iran in verband is gebracht met wapenzendingen aan de Houthi’s, ligt er een nieuw en dodelijk gevaar op de loer,’ zegt Patrick Wilken van Amnesty. ‘Jemen wordt in hoog tempo een veilige haven voor door de VAE gesteunde milities. Dat is een recept voor ellende voor de burgerbevolking. Er zijn al duizenden doden gevallen en miljoenen mensen staan op de rand van een hongersnood – een direct gevolg van de oorlog.’

De gewapende groeperingen die de wapens uit de VAE ontvangen worden weliswaar getraind en financieel gesteund door de Golfstaat, maar hoeven zich tegenover de regering van geen enkel land te verantwoorden voor hun daden.

VAE’s wapenleveranciers

Sinds het begin van het conflict in Jemen, in maart 2015, hebben westerse staten voor minstens 3,5 miljard dollar aan wapens aan de VAE geleverd. Daaronder zijn Australië, België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Dat blijkt uit publieke bronnen. Uit onderzoek van Amnesty blijkt dat milities tijdens de slag om Hodeidah militaire voertuigen en wapens inzetten die door de VAE geleverd waren.

Veel van de landen die gewoon doorgaan met wapenleveranties aan de VAE hebben het wereldwijde wapenverdrag ondertekend. Sommige hebben verplichtingen in hun hoedanigheid van EU-lidstaat, of onder hun eigen wetten, die voorschrijven dat er geen wapens geleverd mogen worden die gebruikt worden voor oorlogsmisdaden.

Oproep Amnesty

Amnesty roept alle staten op om te stoppen met wapenleveranties aan alle partijen in het conflict in Jemen, totdat het gevaar geweken is dat de wapens gebruikt worden voor ernstige schendingen van het internationale oorlogs- en mensenrecht. Denemarken, Finland, Nederland en Noorwegen geven wat dat betreft het goede voorbeeld, omdat deze vier landen onlangs aankondigden hun wapenleveranties aan de VAE op te schorten.

Meer over dit onderwerp