Ahmed Mansoor is in de Verenigde Emirtaen tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeel nadat hij vreedzame berichten plaatste op sociale media
© Martin Ennals Foundation

Verenigde Arabische Emiraten: 10 jaar cel voor Ahmed Mansoor

Verenigde Arabische Emiraten: 10 jaar cel voor Ahmed Mansoor

In de Verenigde Arabische Emiraten heeft de rechtbank het vonnis van 10 jaar celstraf bevestigd voor mensenrechtenverdediger Ahmed Mansoor.

De bevestiging van Mansoors vonnis toont aan dat er in de Verenigde Arabische Emiraten geen ruimte is voor vrije meningsuiting’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

Op 29 mei 2018 werd Ahmed Mansoor door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot tien jaar cel en een boete van zo’n 230.000 euro veroordeeld. De activist kreeg deze straf voor de berichten die hij op Facebook en Twitter plaatste nadat hij schuldig was bevonden aan het ‘publiceren van valse informatie, geruchten en leugens over de VAE’ die ‘de sociale harmonie en eenheid van de VAE schaden’. Nagenoeg alle zittingen in Mansoors zaak vonden in het geheim plaats. Tegen de uitspraak kan niet in beroep worden gegaan.

Al eerder veroordeeld

Ahmed Mansoor was voordat hij werd opgepakt een van de weinigen die openlijk kritiek durfde te uiten op de autoriteiten in de VAE. De mensenrechtenverdediger wordt sinds 20 maart 2017 gevangengehouden, de meeste tijd in eenzame opsluiting. Al eerder werd hij veroordeeld, in 2011. Hij kreeg toen drie jaar celstraf vanwege onder meer het ‘beledigen van de leiders van de VAE in toespraken en openbare colleges’. Mansoor hoefde toen niet de gevangenis in, omdat hij pardon kreeg.

In 2015 ontving Mansoor de Martin Ennals Award for Human Rights Defenders, Amnesty’s mensenrechtenprijs.

Amnesty’s oproep

Amnesty International beschouwt Ahmed Mansoor als gewetensgevangene en roept de autoriteiten van de VAE op hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.