Ahmed Mansoor
© Private

Verenigde Arabische Emiraten veroordelen activist tot tien jaar cel

Op 29 mei 2018 werd Ahmed Mansoor uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) tot tien jaar cel een boete van zo’n 230.000 euro veroordeeld. De activist kreeg deze straf voor de berichten die hij op sociale media plaatste.

De mensenrechtenverdediger is een van de weinigen die openlijk kritiek durft te geven op de autoriteiten in de VAE. Naar verluidt werd hij veroordeeld vanwege het ‘publiceren van valse informatie, geruchten en leugens over de VAE’ die ‘de sociale harmonie en eenheid van de VAE schaden’. Daarnaast werd hij beschuldigd van ‘samenwerking met een terroristische organisatie die buiten het land opereert’.

Mansoor al eerder veroordeeld

Mansoor wordt sinds 20 maart 2017 gevangengehouden, de meeste tijd in eenzame opsluiting. Zijn familie heeft hem slechts twee keer mogen bezoeken. Al eerder, in 2011, werd hij veroordeeld. Hij kreeg toen drie celstraf vanwege onder meer het ‘beledigen van de leiders van de VAE in toespraken en openbare colleges’. Hij hoefde toen niet de gevangenis is, omdat hij pardon kreeg.

Amnesty International beschouwt Ahmed Mansoor als gewetensgevangene en roep de autoriteiten van de VAE op hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.