Dr Nasser bin Ghaith, gewetensgevangene in de Verenigde Arabische Emiraten
© Private

VAE: vrees om gezondheid gevangen academicus

De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) moeten de gevangengezette Nasser bin Ghaith onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten. De gezondheidstoestand van de gewetensgevangene gaat snel achteruit.

De academicus zit een gevangensstraf van 10 jaar uit omdat hij op Twitter kritiek uitte op de VAE. Hij werd na een zeer oneerlijk proces tot die straf veroordeeld. Zijn gezondheidstoestand verslechtert snel: hij is te zwak om te staan en heeft problemen met zijn ogen. Ook is zijn bloeddruk hoog, maar hij krijgt geen medicijnen om dit tegen te gaan.

In hongerstaking

De afgelopen 75 dagen is Bin Ghaith verschillende keren in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn detentie en de slechte gevangenisomstandigheden. Hij werd onder meer veroordeeld vanwege ‘belediging van de VAE’. Die aanklacht volgde nadat Bin Ghaith op Twitter meldde hoe hij behandeld werd tijdens een eerdere rechtszaak. Hij werd ook veroordeeld voor het ‘communiceren en samenwerken met leden van de verboden Al-Islah-organisatie’. Tijdens zijn proces had Bin Ghaith slechts beperkt toegang tot zijn advocaat, waardoor zij zijn verdediging niet goed konden voorbereiden.

Recent werd in de VAE ook de Britse promovendus Matthew Hedges gevangengezet. Hij is veroordeeld voor spionage. Ook zijn proces was zeer oneerlijk. In de VAE zitten tientallen gewetensgevangenen onder slechte omstandigheden vast, alleen maar omdat ze op vreedzame wijze voor hun mening uitkwamen.