In Turkije is Hüseyin Galip Küçüközyiğit opgedoken in een gevangenis in Ankara. Hij was sinds 29 december 2020 vermist.
© Private

Turkije: slachtoffer gedwongen verdwijning na 259 dagen ‘teruggevonden’ in gevangenis

In Turkije is Hüseyin Galip Küçüközyiğit opgedoken in een gevangenis in Ankara. Hij werd sinds 29 december 2020 vermist.

Op 13 september 2021 kreeg de moeder van Küçüközyiğit een telefoontje vanuit de Sincan-gevangenis in Ankara met de mededeling dat haar zoon daar werd vastgehouden. De omstandigheden en details over wat er tijdens de 259 dagen van zijn verdwijning is gebeurd, zijn nog onbekend.

Gedwongen verdwijning

Hüseyin Galip Küçüközyiğit, een voormalig juridisch adviseur bij de Turkse overheid, werd na de couppoging in 2016 ontslagen. Sinds 29 december 2020 was hij vermist. Zijn familie ging ervan uit dat Küçüközyiğit slachtoffer was van een gedwongen verdwijning. De autoriteiten ontkenden dat hij in hechtenis zat.

Dankwoorden

Zijn dochter Nursena Küçüközyiğit, die hem op 15 september 2021 in de gevangenis bezocht, vertelde Amnesty International dat haar vader veel was afgevallen. Van andere gevangenen hoorde Küçüközyiğit over de inspanningen die waren gedaan om hem te vinden. Hij zei tegen zijn dochter: ‘Ik kan niet geloven wat je allemaal hebt gedaan.’

‘Ik ben ongelooflijk opgelucht dat mijn vader nog leeft. Ik ben dankbaar voor de steun die Amnesty International mij heeft gegeven in mijn zoektocht om hem te vinden. Ik dank u allen uit de grond van mijn hart’, liet Nursena Küçüközyiğit weten.

Achtergrond

In 2018 werd Küçüközyiğit vervolgd en in mei 2019 werd hij vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Zes maanden na zijn veroordeling werd hij op borgtocht vrijgelaten. Kort daarna was hij vermist.

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp