Jamal Khashoggi, journalist uit Saudi-Arabië, werd in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord.
© Chris McGrath/Getty Images

Turkije moet proces over moord op Jamal Khashoggi niet overdragen aan Saudi-Arabië

Het Openbaar  Ministerie (OM) in Turkije wil de in absentia rechtszaak tegen 26 Saudiërs die verdacht worden van de moord op de journalist Jamal Khashoggi stopzetten en aan Saudi-Arabië overdragen. Amnesty International is daar fel op tegen.

Als het verzoek van het OM wordt ingewilligd, zal Turkije niet zorgen voor opheldering over en vervolging van een moord die op haar grondgebied plaatsvond. Het land zal de zaak in plaats daarvan vrijwillig overdragen aan een land waarvan het weet dat het de zaak zal verdoezelen.

Mensenrechten zouden geen onderdeel mogen zijn van politieke onderhandelingen. Een moord mag niet in de doodfpot worden gestopt om de relaties tussen twee landen te verbeteren.

Schijnproces dreigt

Amnesty International heeft geen vertrouwen in het Saudische strafrechtsysteem. Het is niet onafhankelijk, niet transparant en niet rechtvaardig. Als deze zaak aan Saudi-Arabië wordt overgedragen, volgt er het zoveelste schijnproces waarin de verantwoordelijken niet ter verantwoording worden geroepen.

Moord op Khashoggi

Jamal Khashoggi was een bekende Saudische journalist die regelmatig kritisch was op de Saudische regering. Tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul werd hij in oktober 2018 vermoord. Die moord kan niet los worden gezien van hoe de Saudische regering stelselmatig journalisten, mensenrechtenverdedigers en het maatschappelijk middenveld aanpakt.

 

Lees het interview met Khashoggi’s weduwe in Wordt Vervolgd.

 

Meer over dit onderwerp