In Tsjaad is aan 44 mensen amnestie verleend, onder wie aan mensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio.

Tsjaad: amnestie voor mensenrechtenverdediger

Tsjaad: amnestie voor mensenrechtenverdediger

In Tsjaad is aan 44 mensen amnestie verleend, onder wie aan mensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio. Hij was al eerder voorwaardelijk vrijgelaten, maar had nog wel een reis- en spreekverbod. Dat is nu ingetrokken.

Baradine Berdei Targuio werd op 24 januari 2020 gearresteerd. Hij bracht bijna 17 maanden door in willekeurige detentie, waarvan de eerste 7 maanden in isolatie. Targuio werd opgepakt nadat hij een bericht op Facebook plaatste waarin hij meldde dat de president mogelijk ernstig ziek was en voor behandeling in Frankrijk was. Hij had ook een open brief naar de president gestuurd over de mensenrechtensituatie in Tibesti in Tsjaad vanwege de noodtoestand.

Drie jaar cel

In augustus 2020 werd hij beschuldigd van het schenden van de nationale veiligheid, illegaal wapenbezit en mishandeling. De aanklachten werden later door de rechtbank ingetrokken en vervangen door ‘schending van de grondwettelijke orde’. Op 18 februari 2021 werd hij veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en een geldboete.

Dankwoorden

Er werd wereldwijd actiegevoerd voor de vrijlating van Baradine Berdei Targuio. In een bericht dat op 12 februari 2022 op Facebook werd geplaatst, benadrukte hij de ‘vastberadenheid, het optimisme en het doorzettingsvermogen van aanhangers van Amnesty International en [zijn] twee advocaten die [hem] van het begin tot het einde steunden’.