Tadjadine Mahamat Babouri
© Privéfoto

Tsjaad: Activist Mahadine vrijgelaten

Update 27 april: het Hooggerechtshof van N’Djamena bepaalde op 26 april dat alle aanklachten tegen Mahadine vervallen. De rechter bepaalde dat er niet genoeg bewijs tegen hem was om de aanklachten te onderbouwen.

Op 5 april 2018 is Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – in Tsjaad vrijgelaten. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt, nadat hij op social media enkele video’s had geplaatst waarin hij de regering van Tsjaad bekritiseerde vanwege economisch wanbeleid. Sinds zijn arrestatie zat hij vast, hoewel hij alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

Aanklachten ingetrokken

Mahadine werd ervan beschuldigd de grondwet te ondermijnen en de nationale veiligheid in gevaar te brengen, en van het delen van informatie met een opstandige beweging. Hij kon hiervoor een levenslange gevangenisstraf krijgen. Het Hof in de hoofdstad Ndjamena bepaalde echter in maart 2018 dat de aanklachten onterecht waren en beschuldigde Mahadine alleen nog van laster. Het Hof voegde eraan toe dat hij te lang in voorarrest had gezeten en beval zijn vrijlating.

Op 19 april moet Mahadine weer voor de rechtbank verschijnen. Amnesty gaat ervan uit dat hij niet opnieuw wordt vastgezet, omdat laster volgens de wet in Tsjaad niet met gevangenisstraf bestraft kan worden.

Marteling tijdens voorarrest

Mahadine verklaarde eerder dat hij de eerste drie dagen na zijn arrestatie werd vastgehouden door leden van de Agence National de Sécurité (ANS). Gedurende die tijd werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegebracht. Ook zou hij geen drinken en eten hebben gekregen, en mocht hij zich niet laten bijstaan door een advocaat. Later werden zijn voeten wekenlang geketend. Door de mishandeling verslechterde vanaf begin 2017 de gezondheidstoestand van Mahadine; hij kreeg leverproblemen en leed aan tbc. Toch kreeg hij niet de medische zorg die hij nodig had.

Wereldwijde acties voor Mahadines vrijlating

‘We zijn enorm blij dat Mahadine is vrijgelaten en met zijn naasten is herenigd. Meer dan een half miljoen mensen wereldwijd schreven brieven en ondertekenden petities waarin werd opgeroepen tot zijn vrijlating en ook zij zullen verheugd zijn’, laat Balkissa Ide Siddo, Amnesty’s onderzoeker in Centraal-Afrika, weten. Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon die op 10 december 2017 plaatsvond, werden meer dan 690 duizend acties ondernomen voor de vrijlating van Mahadine.

Toegenomen onderdrukking

Mahadine is een van de tientallen mensenrechtenactivisten en journalisten die in Tsjaad de afgelopen jaren weren gearresteerd nadat zij kritiek uitten op de regering. In september 2017 publiceerde Amnesty een rapport over de toegenomen onderdrukking sinds de presidentsverkiezingen in 2015 en de introductie van maatregelen die de economische crisis in Tsjaad moeten tegengaan.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Tsjadische autoriteiten op wetten te hervormen en een einde te maken aan het oppakken van mensen die alleen maar voor hun mening uitkomen. Bovendien moeten de autoriteiten een einde make aan marteling en onmiddellijk onderzoek doen naar de beweringen dat agenten van de ANS Mahadine hebben geslagen en elektrische schokken hebben toegediend.