In Saudi-Arabië zitten de vreedzame activisten voor vrouwenrechten Loujain al-Hathloul, Nassima al-Sada en Samar Badawi al 2 jaar in de gevangenis. Ze zijn gemarteld en seksueel misbruikt.

Trieste verjaardag: in Saudi-Arabië zitten verdedigers van vrouwenrechten al 2 jaar in de cel

Amnesty International roept koning Salman bin Abdulaziz van Saudi-Arabië op de verdedigers van vrouwenrechten die 2 jaar geleden gevangengezet werden, vrij te laten.

Op 15 mei 2018 werd een aantal prominente Saudische vrouwenrechtenactivisten gearresteerd. Zij kwamen al jarenlang vreedzaam op voor de rechten van vrouwen, zoals het recht om te mogen autorijden en andere hervormingen van het onderdrukkende voogdijsysteem. Het systeem van voogdijschap zorgt ervoor dat een vrouw over veel zaken niet zelf mag beslissen. In de weken na 15 mei 2018 werden meer vreedzame activisten vastgezet en met lastercampagnes zwartgemaakt.

Hartverscheurend

‘Het is hartverscheurend dat deze dappere vrouwen nu al 2 jaar achter de tralies zitten,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘In deze tijd hebben Saudische vrouwen gebruik kunnen maken van nieuwverworven rechten waar de activisten zo hard voor hebben gestreden.’

Dertien activisten vervolgd

Op dit moment wachten dertien Saudische vrouwenrechtenactivisten op hun rechtszaak. Vijf van hen – Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz en Mayaa al-Zahrani, zitten gevangen. Loujain al-Hathloul moet onder andere voor de rechter verschijnen omdat ze contact had met een Nederlandse diplomaat en met een medewerker van Amnesty Nederland.

De andere acht zijn weliswaar vrijgelaten, maar lopen het risico gevangengezet te worden op basis van anticybercrime-wetgeving. Het gaat om Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Amal al-Harbi, Dr Ruqayyah al-Mharib, Shadan al-Anezi, Dr. Abir Namankni, Dr Hatoon al-Fassi en een anonieme activist.

Marteling en seksueel misbruik

Zeker tien activisten zijn slachtoffer van een reeks mensenrechtenschendingen die gepleegd werden toen ze gevangenzaten, waaronder marteling, seksueel misbruik en andere vormen van mishandeling. De vrouwen werden de eerste drie maanden incommunicado gevangengehouden, dus zonder contact met de buitenwereld. Ze konden daarom geen contact opnemen met familie en advocaten. Anderen zijn later ook nog voor lange tijd in eenzame opsluiting geplaatst.

‘In de gevangenis lijden veel van hen aan geestelijke en fysieke pijn als gevolg van marteling, seksueel misbruik en eenzame opsluiting,’ zegt Maalouf. ‘Het is tijd dat de leiders van Saudi-Arabië ophouden het rechtssysteem te misbruiken als een zwaard van Damocles dat ze boven de hoofden van de activisten hangen. De Saudische “hervormingen” zijn niet geloofwaardig zolang deze vrouwen en andere vreedzame activisten het mikpunt zijn vanwege hun mensenrechtenwerk.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de autoriteiten van Saudi-Arabië op alle gewetensgevangenen en mensenrechtenverdedigers die alleen maar vastzitten in verband met het vreedzaam gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting, vergadering en verzameling, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.

Meer over dit onderwerp