De Filipijnse journaliste Maria Ressa (midden) de dag nadat de recherche het kantoor van Rappler binnenvielen. Ze kwam een dag later, op 14 februari van dit jaar, borgtocht vrij.
© ANP

Trek veroordeling Filipijnse journalisten in

De rechtbank in Manilla veroordeelde twee journalisten tot zes jaar gevangenisstraf voor een artikel dat ze in 2012 schreven. De veroordeling is politiek gemotiveerd; de journalisten zijn kritisch over de regering-Duterte.

Maria Ressa, journalist en hoofdredacteur van nieuwssite Rappler, en journalist Reynaldo Santos Jr zijn veroordeeld wegens smaad. De zakenman William Keng had hen aangeklaagd voor een artikel waarin beschreven werd dat hij banden had met het toenmalige hoofd van Justitie, Renato Corona. Keng zou volgens het artikel ook connecties hebben in de drugswereld en de wereld van de mensenhandel.

Ressa en Rappler worden al jaren geïntimideerd door de autoriteiten vanwege hun kritische berichtgeving over president Duterte.

Cybersmaad

Maria Ressa en Reynaldo Santos Jr zijn de eerste journalisten in de Filipijnen die voor ‘cybersmaad’ worden veroordeeld onder een wet uit 2012. Op basis van deze wet kunnen mensen een celstraf van zes maanden tot zes jaar krijgen. Ressa en Santos moeten daarnaast ook nog een schadevergoeding van meer dan 7.000 euro betalen aan de zakenman.

Met terugwerkende kracht veroordeeld

Pas in 2019 werd Ressa opgepakt en aangeklaagd voor het artikel uit 2012. De wet op basis waarvan de aanklachten zijn ingediend stamt ook uit 2012, maar trad pas drie maanden na de publicatie van het artikel in werking. De wet mag nooit met terugwerkende kracht worden toegepast.

‘Deze veroordeling is een farce en moet worden ingetrokken’, zegt Nicholas Bequelin van Amnesty International. ‘Ressa, Santos en het team van Rappler worden er nu uitgepikt vanwege hun kritische berichtgeving over de regering-Duterte en de mensenrechtenschendingen in de Filipijnen. De beschuldigingen tegen hen zijn politiek gemotiveerd, net als de hele zaak en de straf.’

Mensenrechtencrisis Filipijnen

‘Met alweer een aanval op de onafhankelijke media, holt de mensenrechtensituatie in de Filipijnen weer verder achteruit. Het is tijd voor de Verenigde Naties om snel een internationaal onderzoek in te stellen naar de mensenrechtencrisis in het land. Deze veroordeling volgt op de recente sluiting van de zender ABS-CBN – die nog steeds uit de lucht is – nadat deze werd aangevallen door president Duterte. De internationale gemeenschap kan niet meer stil blijven over deze brutale aanvallen op de persvrijheid.’

Meer over dit onderwerp