Rappler, nieuwssite in de Filipijnen

Filipijnen: opnieuw aanval op chef nieuwssite Rappler

In de Filipijnen heeft het departement van Justitie een aanklacht ingediend tegen Maria Ressa, chef van nieuwssite Rappler. Ze wordt beschuldigd van ‘cybersmaad’. Ressa is een uitgesproken criticus van president Duterte.

De nieuwe aantijging tegen Ressa en haar team komt niet als een verrassing. Rappler bericht geregeld over de zogenoemde ‘war on drugs’ van president Duterte. De nieuwssite beschrijft het – terecht – als een dodelijke campagne waardoor duizenden arme en gemarginaliseerde mensen buitengerechtelijk werden geëxecuteerd. ‘Critici, activisten en journalisten hebben zich de woede van president Duterte op de hals gehaald door de waarheid te spreken’ zegt Butch Olano van Amnesty Filipijnen.

Aanklacht ongegrond

‘De wet tegen cybercrime wordt gebruikt om afwijkende meningen en de vrije meningsuiting te onderdrukken. De beschuldiging is des te vreemder omdat het Nationaal Onderzoeksbureau vorig jaar de aanklacht als ongegrond beoordeelde. De aanklacht tegen Ressa en Rappler moet dan ook worden ingetrokken’, zegt Olano.

De aanklacht is de meest recente in een voortdurende aanval op politieke activisten en mensenrechtenverdedigers in de Filipijnen, waardoor ook senator Leila de Lima na politiek gemotiveerde aanklachten achter de tralies belandde.

Achtergrond

Op 29 mei 2012 publiceerde Rappler een artikel waarin beweerd wordt dat het voormalige hoofd van Justitie Renato Corona een auto had gebruikt van zakenman Wilfredo Keng. Van Keng wordt vermoed dat hij banden heeft met groepen die zich bezighouden met mensenhandel en drugsmokkel.

Op 10 januari 2018 diende Keng op basis van de wet tegen cybercrime een aanklacht in vanwege ‘cybersmaad’ tegen Reynaldo Santos, de journalist van het artikel, Maria Ressa en zes leden van het redactiecomité van Rappler. Het Nationaal Onderzoeksbureau verwierp de aanklacht omdat het artikel verscheen voordat de wet van kracht was. Het departement van Justitie diende de klacht in januari 2019 opnieuw in. Het artikel van Santos was in februari 2014 bijgewerkt, waardoor Maria Ressa en de Rappler Holding alsnog vervolgd kunnen worden.

Meer over dit onderwerp