President Rodrigo Duterte van de Filipijnen
© Getty Images

Filipijnen: prominente criticus Maria Ressa geïntimideerd

In de Filipijnen is Maria Ressa, chef van de nieuwssite Rappler, aangeklaagd vanwege belastingontduiking. Ze heeft borg betaald, zodat ze de beschuldiging in vrijheid kan aanvechten.

Maria Ressa is een uitgesproken criticus van president Duterte. De president en zijn woordvoerder hebben het vanwege haar berichtgeving voortdurend op haar gemunt. Duterte heeft Ressa de toegang ontzegd voor persbijeenkomsten in het presidentieel paleis.

Politiek gemotiveerde aanklacht

‘De regering-Duterte richt zich met politiek gemotiveerde aanklachten op een van de krachtigste criticasters ’, zegt Nicholas Bequelin van Amnesty International. ‘Rapplers onverschrokken verslaggeving heeft ertoe bijgedragen dat de dodelijke realiteit van de zogenoemde war on drugs bekend werd. Daarbij werden duizenden arme en gemarginaliseerde mensen onwettig gedood. Dit de meest recente stap in de overheidscampagne waarbij critici worden onderdrukt, tegenwerkt en geïntimideerd.’

Poging om lastpak buitenspel te zetten

Rappler publiceerde gedetailleerde onderzoeksverhalen over een aantal van de duizenden buitengerechtelijke executies die zijn gepleegd door politieagenten en andere, onbekende, gewapende personen.

Onlangs werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Maria Ressa en de Rappler Holding waarvan zij president is. Ze zou het belastingwetboek in 2015 hebben overtreden bij de ontvangst van geld van buitenlandse investeerders. De Filipijnse commissie die toezicht houdt op investeringen trok in januari dit jaar Rapplers registratie tijdelijk in. Het Hof van Beroep bepaalde daarop dat Rappler en zijn geldgevers in goed vertrouwen hadden gehandeld en dat het intrekken van de registratie buitensporig was.