Hakeem Ali al-Araibi uit Bahrein bij de rechtbank in Bangkok, Thailand waar zijn uitlevering naar Bahrein werd behandeld
© Anusak Laowilas/NurPhoto

Thailand: stop uitzetting vluchteling Hakeem Ali al-Araibi

Thailand: stop uitzetting vluchteling Hakeem Ali al-Araibi

Amnesty roept de autoriteiten van Thailand op Hakeem Ali al-Araibi niet uit te zetten. De voetballer werd in zijn vaderland Bahrein gemarteld. Bij terugkeer wordt hij waarschijnlijk weer gevangengezet en gemarteld.

‘Hakeem Ali al-Araibi en zijn vrouw hebben in Australië asiel gekregen. Hij zou geen dag langer in de gevangenis mogen doorbrengen’, zegt Katherine Gerson van Amnesty International, ‘maar toestemming moeten krijgen om meteen terug naar huis in Australië te gaan. De Thaise regering moet inzien dat Bahrein er alleen maar op uit is om Al-Araibi te straffen voor zijn vreedzame politieke uitlatingen. Hij loopt groot risico om gevangengezet en gemarteld te worden als hij naar Bahrein terugkeert.’

Al-Araibi reisde met Australische reisdocumenten eind 2018 naar Thailand, waar hij meteen bij aankomst werd gearresteerd. Hij stond ten onrechte op een lijst van Interpol. Die vergissing is inmiddels ongedaan gemaakt.

Veroordeeld na kritiek

Hakeem Ali al-Araibi is een ex-international van het Bahreinse nationale voetbalelftal. Hij liet zich kritisch uit over de autoriteiten nadat hij in november 2012 was opgepakt en werd gemarteld. Hij vluchtte naar Australië, waar hij in 2017 asiel kreeg. In 2014 werd Al-Araibi bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een politiebureau zou hebben aangevallen. Dat terwijl hij op het moment van die aanval in het buitenland was voor het spelen van een wedstrijd die op televisie werd uitgezonden. Zijn broer zit voor dezelfde aanval in de gevangenis.

Volgens internationaal recht is refoulement – het terugzenden van vluchtelingen naar hun land van herkomst als zij vervolging te vrezen hebben – verboden. Ook Thailand heeft zich hieraan gebonden.