Demonstranten trotseren de noodtoestand in Thailand en protesteren toch voor hervormingen
© ANTONOV / AFP

Thailand: sluiten van media tijdens protesten is bangmakerij

Een Thaise rechtbank oordeelde dat de regering terecht besloten heeft om Voice TV te sluiten. Over een aantal andere gesloten mediakanalen moet de rechter nog uitspraak doen. ‘Bangmakerij’ oordeelt Amnesty. De organisatie roept de autoriteiten op onafhankelijke media hun werk te laten doen.

‘Voice TV heeft gewoon zijn werk gedaan door te berichten over de toenemende, vreedzame prostesten in het land. Net als de aanklachten tegen de leiders van de demonstraties, is deze sluiting een poging van de autoriteiten om de bevolking te intimideren en de mond te snoeren’, zegt Ming Yu Hah van Amnesty International.

Al maandenlang gaan in Thailand demonstranten de straat op om een nieuwe grondwet, het aftreden van de premier, hervorming van de monarchie en het stoppen met intimideren van critici van de regering te eisen. Die protesten zwellen aan. Op 15 oktober werd de noodtoestand uitgeroepen.

Aanval op communicatiekanalen

De intimidatie van de media is slechts een van de manieren waarop de Thaise autoriteiten momenteel communicatiekanalen aanvallen. Ze dreigen daarnaast de berichtendienst Telegram te blokkeren. Ook zetten ze wetten als de Computer Crime Act in tegen mensen vanwege wat zij online posten en delen.

Naast Voice TV werden ook drie andere media gesloten: Prachatai, The Standard en The Reporters. De rechter moet over deze media nog een uitspraak doen. De autoriteiten vinden dat deze media het nooddecreet overtreden hebben. Een woordvoerder van de regering voegde daaraan toe dat Voice TV ook de Computer Crime Act overtreden heeft.

Demonstranten opgepakt

Sinds 13 oktober 2020 hebben de Thaise autoriteiten ten minste 49 demonstranten gevangen genomen, waarvan enkele op grond van noodbevoegdheden. Op 15 oktober kondigden ze een ‘strenge’ noodtoestand af. Sindsdien zijn er nieuwe meldingen van arrestaties en opsluitingen.

De Thaise autoriteiten hebben in verband met de protesten de strafrechtelijke vervolging in gang gezet tegen ten minste 65 mensen. Demonstranten melden intimidatie vanwege hun aanwezigheid bij bijeenkomsten, waaronder huisbezoeken en het dreigen met strafvervolging.

Ming Yu Hah: ‘Thai van alle leeftijden gaan de straat op en versterken de door jongeren geleide vreedzame protestbeweging.  De Thaise autoriteiten zouden dit moeten respecteren. Zij moeten het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht op vreedzaam demonsteren en het recht op persvrijheid beschermen. De bevolking moet zich vreedzaam kunnen uiten, op straat en op sociale media. En journalisten moeten hier vrijuit verslag van kunnen doen.’

Amnesty’s oproep

Amnesty doet een dringend beroep op de autoriteiten om onmiddellijk en zonder voorwaarden alle gevangengenomen vreedzame demonstranten vrij te laten. Ook moeten de autoriteiten het verbod op de Voice TV-groep en andere media intrekken en onafhankelijke media vrij laten werken, zonder intimidatie of angst voor represailles.

 

 

Meer over dit onderwerp