Systematische martelingen in Syrische gevangenschap

Syriërs die het afgelopen jaar zijn gevangengenomen tijdens de golf van protesten komen terecht in een nachtmerrie. De grootschalige en systematische martelingen en mishandelingen doen denken aan de donkere periode in Syrië in de jaren zeventig en tachtig.

Het nieuwe Amnesty-rapport ‘I wanted to die’: Syria’s torture survivors speak out beschrijft 31 methodes van marteling en mishandeling door de veiligheidsdiensten, het leger en regeringsgezinde gewapende shabiha bendes. Slachtoffers en getuigen vertelden Amnesty-onderzoekers in februari in Jordanië over deze methodes.

Martelingen om zwijgen af te dwingen

De verklaringen geven een verontrustend inzicht in het systeem van detentie en verhoor. Via vernedering, ontering en het inboezemen van angst worden slachtoffers tot zwijgen gebracht.

Martelingen volgen patroon

De martelingen en mishandelingen volgen een terugkerend patroon. Het slaan van de slachtoffers begint meestal bij de arrestatie. Bij aankomst in het detentiecentrum worden ze nog erger geslagen, met knuppels, geweerkolven, zwepen, vuisten en gevlochten kabels. Dit wordt ook wel ‘het feest van de ontvangst’ genoemd. Nieuwe gevangenen worden vaak uitgekleed en moeten soms 24 uur in hun ondergoed buiten blijven.

Ergste martelingen tijdens verhoren

Volgens getuigenverklaringen zijn de martelingen het ergst tijdens de verhoren. Gevangenen worden dan bijvoorbeeld in allerlei pijnlijke posities gebonden en opgehangen. Ze worden geslagen, met stroomstoten bewerkt, seksueel misbruikt of gedwongen om naar de verkrachting van een medegevangene te kijken.

Amnesty wil dat de folteraars worden gestraft

Syriërs die zich schuldig maken aan marteling of daarvoor verantwoordelijk zijn, moeten weten dat ze daarvoor zullen worden gestraft.
Amnesty International heeft al herhaaldelijk aangedrongen op doorverwijzing van de situatie in Syrië naar het Internationaal Strafhof. Helaas lijkt dat op dit moment politiek niet haalbaar.

Amnesty wil daarom:

  • Uitbreiding van het mandaat en de capaciteit van de Onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad in Syrië. De commissie moet gedegen onderzoek kunnen doen naar schendingen, zodat mensenrechtenschenders in de toekomst kunnen worden berecht.
  • Dat de landen van de internationale gemeenschap mensenrechtenschendingen onderzoeken en vervolgen in hun nationale rechtbanken. Ze zouden internationale onderzoeks- en arrestatieteams moeten oprichten om de kans op arrestatie te vergroten.

> Lees het rapportI wanted to die’: Syria’s torture survivors speak out