Rook als gevolg van een militaire aanval stijgt op uit de noordelijke Syrische stad Afrin op 18 januari 2018.
© AFP Photo/Ahmad Shafie Bilal

Syrië: tientallen burgerdoden door Turks en Koerdisch geweld

Het Turkse leger en – in mindere mate – Koerdische troepen maken bij hun aanvallen in het noorden van Syrië geen onderscheid tussen militaire en burgerdoelen. Daarbij zijn al tientallen burgers om het leven gekomen.

Op 20 januari begon het Turkse leger in het noorden van Syrië de operatie Olijftak. Die is erop gericht om de Koerdische invloed in de regio terug te dringen. Volgens de Koerdische Halve Rode Maan zijn er sinds het begin van het offensief als gevolg van Turkse aanvallen 93 burgers om het leven gekomen, onder wie 24 kinderen. Daarnaast vielen er 353 gewonden; 51 van hen waren kinderen.

Tegelijkertijd heeft de Koerdische YPG-militie vier burgerdoden op haar geweten, onder wie een meisje van negen jaar. Daarnaast eisten volgens de Turkse overheid raketten en mortiergranaten op Turks grondgebied 7 burgerdoden en 113 gewonden.

Bommenregen op burgerdoelen

Amnesty International interviewde vijftien mensen uit de regio. Veel van hun getuigenissen over de aanvallen worden bevestigd door de videoanalyse die werd uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksteam van Amnesty.

Zeina, een inwoonster van het op zeven kilometer van de Turkse grens gelegen dorp Jenderness, vertelde aan Amnesty:

‘In het begin geloofden we de verklaring van de Turkse regering, die op tv zei dat ze geen burgerdoelen zouden aanvallen. Maar dat was een leugen. Ik heb nog nooit zulke bombardementen gezien; de bommen vielen als regen.’

Meisje op slag dood

Inwoners van de stad Azaz, onder wie media-activist Mustafa, vertelden Amnesty over de aanvallen van Koerdische troepen, waarbij huizen en ziekenhuizen geraakt werden:

‘Op 5 februari was ik getuige van de ergste aanval. Een auto werd geraakt door een raket die was afgevuurd door de PKK [getuige bedoelt de YPG, red.]. Een meisje van negen jaar was op slag dood en vijf van haar familieleden raakten ernstig gewond. Ze werden naar Turkije overgebracht. Ik snap niet hoe ze het overleefd hebben. De auto stond in brand. Het was verschrikkelijk om naar te kijken.’

Amnesty: aanvallen moeten stoppen

‘Het conflict in Syrië heeft ondraaglijk lijden veroorzaakt bij de mensen die daar wonen, omdat de strijdende partijen niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om burgers te beschermen,’ zegt Lynn Maalouf, onderzoeksdirecteur Midden-Oosten bij Amnesty International. ‘De Verenigde Staten, Rusland en andere landen moeten hun invloed aanwenden en druk uitoefenen op de betrokken partijen om deze onwettige aanvallen te stoppen en respect te tonen voor het internationale oorlogsrecht.’

Lees hier het volledige Engelstalige persbericht.