Vlag Sudan

Sudan: student uit eenzame opsluiting vrijgelaten

Sudan: student uit eenzame opsluiting vrijgelaten

Naser Aldeen Mukhtar Mohamed uit Sudan is op 28 januari 2018 vrijgelaten. De 23-jarige student en voormalige voorzitter van de Darfur Studentenvereniging was op 22 augustus 2017 gearresteerd nadat vijf mannen hem in een auto hadden meegenomen. Daarna werd hij voortdurend in eenzame opsluiting vastgehouden. Er is nooit een aanklacht tegen Mohamed ingediend.

Gemarteld

Naser Mohamed werd vastgehouden in het detentiecentrum van de Sudanese Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (NISS). Tijdens zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Hij kreeg de eerste dag van zijn detentie vijf uur achter elkaar slaag en schoppen en hij werd afgeranseld met een elektrische kabel. Tijdens de ondervragingen was hij meestal geblinddoekt, had hij handboeien om en waren zijn voeten geketend. Ook dreigden bewakers tijdens de verhoren hem te verkrachten en te doden. Mohamed werd herhaaldelijk ondervraagd over zijn werk voor de studentenvereniging.

Tijdens de vijf maanden in detentie mocht Mohamed slechts twee keer familiebezoek ontvangen. Zijn advocaten mocht hij niet spreken. Amnesty beschouwde Mohamed als gewetensgevangene.

Nog steeds bedreigd

Naser Mohamed was een zeer actief lid van de Darfur Studentenassociatie in de Sudanese hoofdstad Khartoum en was daarom al eerder doelwit van de NISS. Hij werd ook al eens gearresteerd. Dat gebeurde nadat hij een vreedzaam protest leidde tegen de beslissing van de universiteit om studenten uit de westelijke regio Darfur niet langer vrij te stellen van het betalen van collegegeld.

Na zijn vrijlating wordt Naser Mohamed in de gaten gehouden door agenten van de NISS en dreigen ze hem opnieuw te arresteren.