Husham Ali Mohammad Ali
© Priv;é foto

Sudan: activist gevangengezet

In Sudan is mensenrechtenverdediger Husham Ali Mohammad Ali gevangengezet. Hij wordt vastgehouden in het hoofdkwartier van de Nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (NISS).  Daar loopt hij grote kans op marteling.

Husham Ali werkte sinds 2010 als accountant in Saudi-Arabië. Hij schreef op verschillende online fora over corruptie van de Sudanese regering. Ook publiceerde hij artikelen over marteling door de Sudanese autoriteiten en sprak hij openlijk zijn steun uit voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

Saudi-Arabië had Ali niet mogen uitzetten

Op 29 mei 2018 zetten de Saudische autoriteiten Husham Ali uit. Bij aankomst in Sudan werd hij meteen gearresteerd. Amnesty had de Saudische regering opgeroepen Husham Ali niet uit te zetten, omdat hij in Sudan het risico liep op arrestatie en marteling vanwege zijn mensenrechtenwerk.

Het is zeker de tweede keer in twee jaar dat Saudi-Arabië het principe van non-refoulement schendt. Dit betekent dat staten geen mensen mogen terugsturen naar landen waar zij te vrezen hebben voor vervolging vanwege onder meer hun politieke overtuiging.

Eerdere uitzettingen

In 2016 en 2017 rapporteerde Amnesty over de gevangenname van drie andere Sudanese activisten die vanuit Saudi-Arabië naar Sudan waren uitgezet. Ze werden in Saudi-Arabië gearresteerd omdat ook zij steun betuigden aan burgerlijke ongehoorzaamheid in Sudan. Ze werden uitgezet en meteen gearresteerd door de NISS. Twee van hen, Elwaleed Imam Hassan Taha en Alaa Aldin al-Difana, werden na zes weken vrijgelaten zonder dat een aanklacht tegen hen was ingediend. Ze vertelden Amnesty-medewerkers dat ze tijdens hun detentie zijn gemarteld.

Amnesty International beschouwt Husham Ali Mohammad Ali als gewetensgevangene en roept om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.