© privéfoto

Onze collega Taner Kılıç zit al een jaar onschuldig vast  

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Turkse autoriteiten Taner Kılıç, erevoorzitter van Amnesty Turkije, arresteerden vanwege zogenaamd lidmaatschap van een terroristische organisatie. Meer dan een miljoen mensen hebben sindsdien actiegevoerd voor zijn vrijlating. Die strijd gaat door zo lang Kılıç vast zit en vals beschuldigd wordt.

Kılıç werd op 6 juni vorig jaar gearresteerd. De Turkse autoriteiten beschuldigen hem ervan lid te zijn van de Gülen-beweging. Hij zou de app ByLock op zijn telefoon hebben gedownload, die ook door Gülen-aanhangers zou worden gebruikt. Tot op de dag van vandaag is er geen betrouwbaar bewijs geleverd dat hij dit heeft gedaan. Twee onafhankelijke forensische experts geven aan dat er geen spoor van deze app te vinden is op zijn telefoon.

Symbool van onderdrukking

Op 1 februari besloot een rechtbank in Istanbul dat Taner Kılıç voorwaardelijk zou worden vrijgelaten. Maar enkele uren na dit besluit -toen hij al op weg naar buiten was waar zijn vrouw en dochters op hem wachtten- werd hij opnieuw gearresteerd. Nu zit hij al weer een jaar gevangen en is het droevige symbool geworden van de wijdverbreide onderdrukking van critici in Turkije.

Ook tien andere mensenrechtenactivisten, onder wie Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, werden opgepakt.  Inmiddels zijn zij voorwaardelijk vrijgelaten.

Actie voor vrijlating

De eerstvolgende hoorzitting in de zaak van Kılıç en de andere tien mensenrechtenverdedigers is op 21 juni. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij tot 15 jaar celstraf krijgen. Amnesty blijft actievoeren voor de onmiddellijke vrijlating van hem alle andere activisten in Turkije die zijn opgepakt vanwege hun vreedzame werk. Tot nu steunden meer dan een miljoen mensen wereldwijd deze oproep.

Taner Kılıç al een jaar onterecht vast

Laat hem weten dat je hem steunt!

Kom in actie