Laurent Gbagbo, oud-president Ivoorkust, vrijgesproken door Internationaal Strafhof
© APGraphicsBank

Strafhof: vrijspraak Gbagbo teleurstellend voor slachtoffers

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Laurent Gbagbo, de oud-president van Ivoorkust, vrijgesproken. Ook was er vrijspraak voor de voormalige minister van Jeugdzaken, Charles Blé Goudé. Volgens de rechters heeft het Kantoor van de Aanklager onvoldoende bewijs overlegd voor de misdrijven.

Beiden zouden misdrijven tegen de menselijkheid hebben gepleegd tijdens de geweldsgolf die volgde na de verkiezingsuitslag van 2010. Gbagbo, die vanaf 2000 aan de macht was, verloor die verkiezingen maar weigerde terug te treden. Dat leidde tot maandenlange protesten, waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.

Vrijspraak teleurstellend

‘De vrijspraak voor Gbagbo en Blé Goudé is een zware teleurstelling voor de slachtoffers van het geweld na de verkiezingen van 2010’, zegt Marie-Evelyne Petrus Barry van Amnesty International. ‘Maar we mogen nooit uit het oog verliezen dat een eerlijk proces en eerlijke procedures het hart vormen van het internationaal strafrecht.’

Misdrijven tegen de menselijkheid

Gbagbo en Blé Goudé stonden terecht vanwege oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid, te weten moord, verkrachting, andere onmenselijke handelingen/poging tot moord en vervolging. De oud-president werd eind 2011 aan het Strafhof uitgeleverd. De uitlevering Blé Goudé, die als minister leidinggaf aan de jeugdmilities, volgde drie jaar later.

 

Lees meer over internationale rechtsspraak.