De autoriteiten van Sri Lanka zetten demonstranten vast op basis van de zeer strenge antiterreurwet
© AFP via Getty Images

Sri Lanka, zet demonstranten niet vast op basis van de zeer strenge antiterreurwet

In Sri Lanka zijn op 18 en 19 augustus 2022 Wasantha Mudalige, Galwewa Siridhamma Thero en Hashantha Jawantha Gunathilake opgepakt. Ze worden vastgehouden op grond van de antiterreurwet, de Prevention of Terrorism Act (PTA).

‘Het gebruik van een strenge antiterreurwet om demonstranten te onderdrukken, is een nieuw dieptepunt voor de regering van Sri Lanka’, zegt Yamini Mishra van Amnesty International. ‘Deze zeer bekritiseerde wet, die onmiddellijk moet worden ingetrokken, is een bewijs dat de autoriteiten geen kritiek willen horen ​​en systematisch afwijkende meningen de kop indrukken. Dit is in strijd met de internationale mensenrechtenverplichtingen van Sri Lanka, met name het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering.’

Antiterreurwet misbruikt

‘Aanklachten van terrorisme staan ​​niet in verhouding tot de misdrijven die de demonstranten zouden hebben begaan. De PTA staat toe dat verdachten tot een jaar lang zonder aanklacht worden vastgehouden, wat in strijd is met het internationaal recht. De minister van Defensie moet niet langer het bevel ondertekenen om hen vast te houden onder de PTA’, zegt Yamini Mishra.

De PTA wordt in Sri Lanka al lange tijd misbruikt, en de arrestatie van de drie demonstranten laat precies zien waarom zowel lokaal als internationaal is opgeroepen om de wet in te trekken. Keer op keer is de wet gebruikt als een instrument om critici van de regering, journalisten en minderheden het zwijgen op te leggen.

Achtergrond

De verslechterende economische omstandigheden in Sri Lanka leidden tot schendingen van burgerrechten, politieke, economische en sociale rechten. De afgelopen maanden moesten de president, de premier en het kabinet aftreden na wijdverbreide protesten waarin om hun ontslag werd gevraagd.

De regering reageerde met buitensporig en onnodig geweld en met noodwetten op de grotendeels vreedzame protesten. Die noodwetten gaven de politie en de strijdkrachten vergaande bevoegdheden in een poging verdere demonstraties in te dammen.

Amnesty International en anderen hebben er bij de Sri Lankaanse regering op aangedrongen om een ​​einde te maken aan haar harde optreden tegen vreedzame demonstranten. Amnesty documenteerde het gebruik van de antiterreurwet door de Sri Lankaanse regering om minderheden, activisten, journalisten en critici aan te vallen en lastig te vallen.

Wasantha Mudalige is de organisator van de Inter University Students’ Federation. Galwewa Siridhamma Thero is de organisator van de Inter University Bhikku Federation en Hashantha Jawantha Gunathilake is lid van de Kelaniya University Students’ Union.

 

 

 

Meer over dit onderwerp