In Sri Lanka is student Mohamed Imaam Mohamed Imran vrijgelaten. Hij zat ruim 3 jaar gevangen op grond van de omstreden anti-terrorismewet PTA. Hij was nergens voor aangeklaagd.
© Ishara S. Kodikara/AFP

In Sri Lanka is student vrijgelaten die werd opgepakt op basis van anti-terrorismewet

In Sri Lanka is student Mohamed Imaam Mohamed Imran vrijgelaten. Hij zat ruim 3 jaar gevangen op grond van de omstreden anti-terrorismewet PTA. Hij was nergens voor aangeklaagd. Amnesty International voerde actie voor Imrans vrijlating.

Geen aanklacht, geen bewijs

Volgens het detentiebevel dat de president in zijn hoedanigheid van minister van Defensie ondertekende, werd Imran vastgehouden op verdenking van onder meer ‘verband met of betrokkenheid bij onwettige activiteiten’ en voor ‘hulp aan zelfmoordterroristen van de aanslagen op Paaszondag 21 april 2019. Bewijs hiervoor is nooit gegeven.

Anti-terrorismewet misbruikt

In 2017 benadrukte de toenmalige speciale VN-rapporteur voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden bij de bestrijding van terrorisme, Ben Emmerson, dat de Sri Lankaanse autoriteiten de PTA gebruiken om minderheden aan te pakken en critici te onderdrukken. Dat gebeurt onder meer door marteling en willekeurige detentie.

Mohamed Imran was student computertechniek en vertegenwoordiger van lampen. Hij was kostwinner en zorgde voor zijn 54-jarige moeder. Zij verkocht haar huis om Imrans opleiding te betalen.

 

Meer over dit onderwerp