Kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed van Saudi-Arabië
© Getty Images

Saudi-Arabië kan alles maken

Saudi-Arabië maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen, zowel tegen zijn eigen burgers als in buurland Jemen, waar het land een verschrikkelijke oorlog uitvecht. Geen land durft  de Saudische schendingen aan te kaarten. Tot Canada vorige week.

Saudi-Arabië, land aan de Perzische Golf. Het land van prachtige poëzie en zoete dadels, maar ook het land waar mensenrechten weinig voorstellen. Het land waar vrouwen zijn gedegradeerd tot tweederangs burgers. Het land dat verzuipt in olie en dollars en daarom ongegeneerd zijn gang kan gaan.

Conflict met Canada

Vorige week verdween een hele groep vrouwen zonder duidelijke reden achter slot en grendel. Onder hen een vrouw met de Canadese nationaliteit. Wie dit optelt bij de arrestaties van de tientallen activisten in de maanden en jaren hiervoor, komt tot de conclusie dat nu zo’n beetje iedereen die opkwam voor meer mensenrechten gevangen is gezet. Canada sprak zich tegen deze arrestaties uit en heeft dat geweten. Saudi-Arabië reageerde als door een wesp gestoken.

Iedereen weet dat deze vrouwen in de gevangenis zitten omdat ze (impliciet) kritiek hebben geuit op de Saudische machthebbers. Na lang wikken en wegen vroeg de EU dit weekend om ‘opheldering’ Opheldering? Europa weet allang dat de kroonprins niet zit te wachten op mondige burgers die kritiek leveren op de gang van zaken in het land. Verandering ok, maar alleen volgens zijn recept.

Geen EU-verklaring

Nu heeft de buitenlandcommissaris van de EU contact gehad met haar Saudische collega. Dat is op zich al een klein stapje in de goede richting, maar van een officiële EU-verklaring, waarin de EU oproept tot een eerlijk proces of vrijlating van de activisten, is geen sprake. De enige verklaring die er is, vermeldt dat de EU de samenwerking met Canada op het gebied van mensenrechten zal versterken. Geen woord over de situatie in Saudi-Arabië. De naam van het land wordt zelfs niet genoemd.

Vergelijk dat eens met deze stevige EU-verklaringen: een filmmaker die door Rusland onterecht wordt vastgehouden. Of deze Russische mensenrechtenverdedigers. Of deze Vietnamese bloggers en mensenrechtenactivisten. Allemaal zaken waarin de EU terecht en zonder voorwaarden oproept tot onmiddellijke vrijlating.

Zoete dadels

Maar ja, Saudi-Arabië heeft nu eenmaal olie en koopt voor miljarden dollars aan wapens. Dan wordt het ineens een beetje lastig om alle EU-landen op één lijn te krijgen. En dan ga je natuurlijk niet in je eentje oproepen tot vrijlating. Zelfs niet als je geen wapens te verkopen hebt en de olie niet nodig hebt. Nee, dan kun je je maar beter, zoals de Nederlandse ambassadeur in Saudi-Arabië, bezighouden met de handel in zoete dadels.

Meer over dit onderwerp