Diana Rwigara en haar moeder Adeline Rwigara, Rwanda

Rwanda: criticus regering vrijgelaten

Het Hooggerechtshof in de Rwandese hoofdstad Kigali heeft de aanklachten tegen Diane Rwigara ongegrond verklaard. Ze werd ervan beschuldigd de ‘bevolking aan te zetten tot rebellie’ en van het ‘vervalsen van documenten’.

Diane Rwigara beschuldigde president Paul Kagame ervan kritische geluiden te onderdrukken. Vorig jaar wilde ze aan de presidentsverkiezingen meedoen, maar ze werd uitgesloten omdat ze onvoldoende handtekeningen voor haar kandidatuur zou hebben en ook handtekeningen zou hebben vervalst. Daarna zat ze een jaar vast.

De aanklachten tegen haar waren gebaseerd op uitspraken die ze in het openbaar deed en die kritisch waren  over de Rwandese autoriteiten. Volgens Rwigara waren de aanklachten politiek gemotiveerd.

Politieke gevangenen in Rwanda

‘Ik ben erg blij met de beslissing van de rechtbank’, zei Diane Rwigara tegen de Britse krant The Guardian. ‘Ik ga verder met mijn politieke werk… alles waar ik in het verleden over sprak, is nog niet opgelost. Er zijn nog steeds veel politieke gevangenen in het land.’

Amnesty roept de autoriteiten van Rwanda toe te werken naar een grotere tolerantie en acceptatie van mensen die er andere ideeën op nahouden of kritiek uiten. De uitspraak van de rechtbank moet een eerste stap zijn om een einde te maken aan de voortdurende onderdrukking in Rwanda.