Mensenrechtenverdediger en gewetensgevangene Anastasia Shevchenko kreeg in 2021 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar, omdat ze zich inzette voor een zogenaamde ‘ongewenste organisatie’.

Russische gewetensgevangene Shevchenko krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf

Russische gewetensgevangene Shevchenko krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf

Een Russische rechtbank heeft vandaag mensenrechtenverdediger en gewetensgevangene Anastasia Shevchenko schuldig bevonden aan ‘het organiseren van activiteiten van een ongewenste organisatie’ en gaf een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. ‘Deze beslissing is een aanfluiting van de rechtspraak’, zegt Natalya Zviagina van Amnesty International in Moskou.

Anastasia Shevchenko was de eerste persoon in Rusland die strafrechtelijk werd vervolgd op grond van de ‘Ongewenste Organisatiewet’ die in mei 2015 van kracht werd. De wet geeft de regering de macht om willekeurig activiteiten van buitenlandse of internationale maatschappelijke organisaties in Rusland te verbieden en elke verdere omgang met dergelijke organisaties strafbaar stellen.

Geen misdaad begaan

‘Anastasia Shevchenko heeft geen misdrijf begaan’, zegt Natalya Zviagina. ‘Haar vrijheid had haar in de eerste plaats nooit ontnomen mogen worden, aangezien ze alleen strafrechtelijk werd vervolgd voor het vreedzaam uitoefenen van haar mensenrechten. Haar veroordeling moet worden vernietigd.’

Geen afscheid van stervende dochter

De mensenrechtenverdediger stond tot haar veroordeling al meer dan twee jaar onder huisarrest. ‘Anastasia Shevchenko heeft al onvoorstelbaar geleden door het zeer gebrekkige rechtssysteem van Rusland. Ze is in haar eigen huis onderworpen aan vernedering en opdringerig toezicht. Tragisch genoeg stierf Anastasia’s tienerdochter tijdens de eerste dagen van haar huisarrest en mocht Anastasia niet bij haar te zijn in haar laatste dagen’, zegt Natalya Zviagina.

Schaf discriminerende wetten af

‘Anastasia Shevchenko is gegijzeld door een cynisch en onmenselijk systeem dat als enig doel heeft de moedigste en sterkste activisten van Rusland te onderdrukken, te intimideren en te verpletteren. En ze zal nu een strafblad hebben. De politiek gemotiveerde vervolging van vreedzame activisten door de Russische autoriteiten moet onmiddellijk stoppen. De discriminerende wetten inzake “ongewenste organisaties” en “buitenlandse agenten”, die moedwillig worden misbruikt om vreedzame critici te onderdrukken, moeten worden afgeschaft.’

De Ongewenste Organisatiewet werd ingezet om de Open Rusland-beweging waar Shevchenko lid van was (opgericht door de verbannen Kremlincriticus en voormalig gewetensgevangene Michail Chodorkovski) en zo’n dertig andere buitenlandse organisaties te verbieden.

Onvoorwaardelijk vrijlaten

‘De Russische autoriteiten moeten iedereen die wordt vastgehouden voor het vreedzaam gebruikmaken van hun mensenrechten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten’, aldus Natalya Zviagina. ‘Autoriteiten moeten de mensenrechten van iedereen respecteren, beschermen, bevorderen en nakomen, inclusief het recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering.’

Lees hier meer over de mensenrechtensituatie in Rusland.