In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen Aleksei Gorinov, een gemeenteraadslid in Moskou. Die wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten nadat hij kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne.
© © Eliana D'Elia / INESSE Handmade Photography

Rusland veroordeelt gemeenteraadslid tot 7 jaar cel vanwege verzet tegen oorlog in Oekraïne

In Rusland heeft een rechtbank gemeenteraadslid Aleksei Gorinov veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf vanwege het bewust verspreiden van ‘valse informatie’. Dat gebeurde nadat hij kritiek leverde op de Russische invasie van Oekraïne.

‘De veroordeling van Aleksei Gorinov is schokkend,’ zegt Bruce Millar van Amnesty International. ‘Het is een onrechtmatige vergelding voor het uiten van zijn mening. Gorinov heeft geen internationaal erkend misdrijf begaan toen hij de door Vladimir Poetin ontketende oorlog tegen Oekraïne een criminele oorlog noemde. De Russische rechterlijke macht koos opnieuw de kant van een regering die erop uit is elke vorm van kritiek tegen te gaan.’

‘Oorlog is altijd de dood’

Aleksei Gorinov pleitte dat hij niet schuldig is en stelde in de rechtbank de oorlog in Oekraïne opnieuw aan de kaak. ‘Ik ben ervan overtuigd dat deze oorlog de snelste weg is naar ontmenselijking wanneer de grens tussen goed en kwaad vervaagt. Oorlog is altijd geweld en bloed, verscheurde lichamen en afgerukte ledematen. Het is altijd de dood. Ik accepteer dit niet en verwerp het’, zei Gorinov.

Amnesty’s oproep

De Russische autoriteiten moeten Aleksei Gorinov en alle anderen die gevangenzitten omdat ze zich tegen de oorlog uitspraken, onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlaten.

Achtergrond

Op 8 juli 2022 veroordeelde een rechtbank in Moskou Aleksei Gorinov tot 7 jaar gevangenisstraf. Hij werd beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de Russische strijdkrachten op grond van een wet tegen nepnieuws die meteen na de invasie van Oekraïne werd aangescherpt. Gorinov is de eerste persoon die op grond van de aangescherpte wet is veroordeeld.

Aleksei Gorinov werd aangeklaagd nadat hij op 15 maart in een raadsvergadering een verklaring aflegde over Russische agressie in Oekraïne. Hij sprak over de dood van Oekraïense kinderen als gevolg van de oorlog. De Russische autoriteiten spreken niet van een oorlog, maar van een ‘speciale militaire operatie’ en bestraffen mensen die er wel het woord oorlog voor gebruiken. De autoriteiten zeiden dat Aleksei Gorinov samenspande met vergadervoorzitter Elena Kotyonochkina ‘om het leger in diskrediet te brengen’. Elena Kotyonochkina wist haar arrestatie te voorkomen door het land te verlaten.

In totaal worden in Rusland nu meer dan 60 strafzaken op grond van het nieuwe artikel in de wet tegen nepnieuws onderzocht.

Meer over dit onderwerp