In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen Aleksei Gorinov, een gemeenteraadslid in Moskou. Die wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten nadat hij kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne.
© © Eliana D'Elia / INESSE Handmade Photography

Rusland, laat raadslid vrij dat kritiek uitte op Russische inval van Oekraïne

In Rusland is de rechtszaak begonnen tegen Aleksei Gorinov, een gemeenteraadslid in Moskou. Die wordt beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie’ over de strijdkrachten nadat hij kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne.

‘Raadsraad Aleksei Gorinov wordt vervolgd omdat hij zich tijdens een gemeenteraadszitting durfde uit te spreken tegen de Russische agressie’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Hij zit al 5 weken in voorlopige hechtenis en kan tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.’

Kritiek op oorlog niet toegestaan

De vervolging van Gorinov maakt deel uit van de campagne van de Russische autoriteiten om elke kritiek op hun acties in Oekraïne de kop in te drukken. Wie zich wel uitspreekt, riskeert vervolging. Processen zoals deze tegen Gorinov zijn bedoeld om een ​​boodschap uit te sturen naar iedereen die vreedzaam kritiek op de autoriteiten uit. Amnesty roept de Russische autoriteiten op om Aleksei Gorinov en alle anderen die van hun vrijheid zijn beroofd omdat ze vreedzaam hun mening over de oorlog uitten, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Nieuwe wet tegen ‘nepnieuws’

Aleksei Gorinov wordt aangeklaagd op grond van een kort na de Russische inval gewijzigd artikel van het Russische wetboek van strafrecht. Sinds de wetswijziging hebben de Russische autoriteiten ten minste 53 strafrechtelijke onderzoeken gestart naar ‘nepnieuws’ over Russische strijdkrachten.

Achtergrond

Aleksei Gorinov en raadslid Elena Kotyonochkina werden op 26 april 2022 aangeklaagd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Aleksej Gorinov op 15 maart tijdens een gemeenteraadsvergadering een verklaring afgelegd over de Russische agressie in Oekraïne. Hij sprak over de dood van Oekraïense kinderen als gevolg van de oorlog. De Russische autoriteiten blijven die omschrijven als een ‘speciale militaire operatie’. Volgens de autoriteiten heeft Aleksei Gorinov samengespannen met Elena Kotyonochkina ‘om het leger in diskrediet te brengen met behulp van zijn officiële positie’.

Aleksei Gorinov werd op 27 april in voorlopige hechtenis geplaats. Elena Kotyonochkina had Rusland verlaten tegen de tijd dat het onderzoek werd gestart en werd bij verstek aangeklaagd. Bij terugkeer naar Rusland loopt ze het risico gearresteerd te worden.

Het Openbaar Ministerie had slechts een week nodig om het onderzoek naar Aleksei Gorinov af te ronden, wat een ongewoon korte tijd is voor Russische begrippen. Hij kreeg één dag de tijd om zijn dossier in te zien. Dat is in strijd met zijn recht op voldoende tijd om zijn verdediging voor te bereiden en een belangrijke norm voor een eerlijk proces.

 

Meer over dit onderwerp