In Rusland Aleksej Navalny heeft nog eens 10 jaar strafkolonie gekregen. Eerder al werd hij tot 9 jaar strafkamp veroordeeld.
© Getty Images

Rusland: stop vervolging advocaten van Navalny

Drie advocaten van Aleksei Navalny zijn gearresteerd op basis van aanklachten van ‘deelname aan een extremistische organisatie’. Denis Krivosheev van Amnesty International reageert.

‘Als onderdeel van hun lopende wraakacties tegen Aleksei Navalny, hebben de Russische autoriteiten een van de laatste lijnen van verdediging van Navalny aangevallen, en de rechtstaat in Rusland verder ondermijnd. Advocaten zijn vaak de enige connectie tussen de gevangen verdachte of gevangene en de buitenwereld.’

‘Door het arresteren van de advocaten van Navalny, schenden de Russische autoriteiten hun mensenrechten en ondermijnen ze het juridische systeem in Rusland. Daarnaast ontnemen ze Navalny het kleine beetje bescherming dat hij had voor verdere mishandeling. De arrestaties sturen ook een duidelijke boodschap naar alle advocaten in Rusland dat het uitoefenen van professionele werkzaamheden hen duur kan komen te staan, als ze de vijanden van het Kremlin vertegenwoordigen.’

‘Deze rechtszaak is erop uit om Aleksei Navalny compleet te isoleren. Al een jaar lang mag hij geen bezoek en telefoontjes ontvangen van zijn familie. Het doel is iedereen die hem steunt of met hem wordt geassocieerd, zwaar te straffen, zelfs als deze associatie professioneel is. De Russische autoriteiten moeten de willekeurige vervolging van de advocaten Vadim Kobzev, Aleksei Liptser en Igor Sergunin onmiddellijk stoppen.’

Achtergrond

Op 13 oktober 2023 ’s morgens viel de Russische politie de huizen en kantoren binnen van de drie advocaten, Vadim Kobzev, Aleksei Liptser en Igor Sergunin. Zij hebben alle drie Aleksei Navalny vertegenwoordigd.

Het onderzoek naar de advocaten zou worden uitgevoerd op basis van Artikel 282.1 van het Strafrecht voor ‘het organiseren van een extremistische groep’. De precieze details van de aanklachten zijn echter niet bekend. Afhankelijk van de details, kunnen de aanklachten leiden tot 10 jaar gevangenisstraf.

Aleksei Navalny

Op 17 januari 2021 werd de bekende Russische oppositiefiguur Aleksei Navalny gearresteerd, toen hij terugkeerde naar Rusland nadat hij in het buitenland was behandeld voor vergiftiging met een zenuwmiddel. Hij werd gevangengezet op basis van politiek gemotiveerde aanklachten, en zijn straf is sindsdien twee keer verlengd op basis van nieuwe aanklachten. Alle aanklachten hebben te maken met het uitoefenen van zijn mensenrechten op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vergadering.

In detentie is Navalny gemarteld en mishandeld, onder meer door het onthouden van slaap, het niet krijgen van medische hulp, de willekeurige plaatsing in een strafkolonie en andere schendingen. Na zijn laatste veroordeling, zal hij worden overgebracht naar een strafkolonie met een ‘speciaal regime’. Deze strafkolonie is een van de strengste van het Russische strafsysteem, onder andere op het gebied van isolatie.

Kom in actie voor Navalny.

Meer over dit onderwerp