© Amnesty International

Rusland: Mensonterende omstandigheden transport gevangenen

Russische gevangenen worden onder onmenselijke omstandigheden vervoerd naar strafkampen in verre uithoeken van het land.  De gedetineerden zitten, vaak weken achter elkaar, in krappe, ongeventileerde treinwagons zonder ramen.

Een nieuw Amnesty-rapport gaat in op de wrede en mensonterende omstandigheden die zowel mannelijke als vrouwelijke gevangenen moeten doorstaan om uiteindelijk, duizenden kilometers verderop, vast te worden gezet in een strafkolonie.

Praktijken uit Sovjet-tijdperk

Gevangenen worden meestal vervoerd in speciale gevangeniswagons, genaamd ‘Stolypins’, waarvan er veel afkomstig zijn uit het Sovjet-tijdperk. Ook de behandeling van de gevangenen zijn een erfenis uit die tijd. In een compartiment zitten twaalf of meer gevangenen, mét bagage.  In een normale passagierstrein slapen in zo’n ruimte slechts vier personen.

Helse omstandigheden

Een gevangene beschrijft hoe hij tijdens zijn ruim vijf weken durende treinreis vier dagen lang een compartiment moest delen met twaalf anderen:

‘We waren dagenlang onderweg naar Samara (in het zuidwesten van Rusland red.). We kregen geen beddengoed en sliepen in de kleren waarmee we binnenkwamen. We hadden niets. Ze gaven ons niet eens de kans om onze tanden te poetsen. Het was 40 graden Celsius en er was geen water.’

Gedurende het transport mogen gevangenen eens in de vijf, zes uur gebruik maken van het toilet. Tijdens langdurig oponthoud op rangeerterreinen kunnen de gedetineerden helemaal niet naar het toilet.

Gevormd door het Sovjet-verleden

Ondanks wetgeving die stelt dat gevangenen hun straf dicht bij huis moeten uitzitten om de rehabilitatie te vergemakkelijken, zitten de meeste gevangenen, met name vrouwen, hun straffen duizenden kilometers van hun huis en familie uit.

De Russische Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) heeft een netwerk van strafkolonies geërfd uit het Sovjet-Goelag-systeem. Velen zijn gevestigd in vroegere arbeidskampen in afgelegen, dunbevolkte delen van het land. Dit betekent dat gevangenen over grote afstanden (tot wel 5.000 km) moeten worden vervoerd. Bezoek van familieleden wordt hiermee enorm bemoeilijkt.  In slechts 46 van de 760 Russische strafinstellingen is plek voor vrouwen, waardoor vrouwenmeer kans hebben op deze transporten dan mannen.

Wat wil Amnesty

Amnesty International vindt het hoog tijd dat Rusland een einde maakt aan deze erfenis uit het Goelag-tijdperk. Gevangenen moeten op menselijke wijze en volgens internationale standaarden en afspraken worden vervoerd. Daaronder vallen:

Wat wil Amnesty

Amnesty roept Rusland op om een einde maakt aan deze erfenis uit het Goelag-tijdperk. Gevangenen moeten op menselijke wijze en volgens internationale standaarden en afspraken worden vervoerd. Daaronder vallen:

    • Introduceer tijdslimieten voor het vervoer van gevangenen
    • Sluit de meest afgelegen strafkolonies
    • Beperk het aan gevangenen per gevangeniswagon
    • Zorg dat gevangenen contact kunnen houden met familie en advocatenLees het volledige Engelstalige persbericht: