De vlag van Rusland

Rusland: geen celstraf voor ‘geweldpleger’

Mikhail Tsakunov hoeft niet de gevangenis te blijven wegens geweld tegen een politieman, een misdrijf waarvan hijzelf zegt dat hij het niet gepleegd heeft. Wel moet hij een boete betalen, oordeelde de rechter in het Russische Sint Petersburg.

Op 5 mei 2018 werd Mikhail Tsakunov gearresteerd in Sint Petersburg, waar meer dan tweeduizend mensen deelnamen aan een demonstratie tegen de herverkiezing van Vladimir Poetin als president van Rusland.

‘Tand kwijt’

Tsakunov zegt dat hij niet eens deelnam aan de demonstratie. Toch werd hij gearresteerd en aangeklaagd wegens geweld tegen een politieagent. Daar staat in Rusland maximaal 10 jaar cel op. Een politieagent beweerde dat Tsakunov hem bewust in het gezicht had geslagen, waardoor hij een tand kwijtraakte.

Onterecht in voorarrest

Op 20 mei veroordeelde de rechter Tsakunov tot een boete van 100 duizend roebel (1360 euro), die hij niet hoefde te betalen vanwege de tijd die hij in voorarrest had gezeten. De boete van 26 duizend roebel (350 euro) als schadevergoeding aan de “gewonde” politieman moet hij wél betalen.

Tsakunov, voor wie Amnesty actie voerde, is nu gelukkig weer een vrij man, maar dat hij ruim een jaar in voorarrest heeft gezeten, had nooit mogen gebeuren.