De vlag van Rusland

Rusland: laat Jehova’s Getuige vrij

In Rusland zit een Jehova’s Getuige gevangen vanwege zijn godsdienstige overtuiging. De aanklager eist 6,5 jaar strafkamp voor de uit Denemarken afkomstige Dennis Christensen. De uitspraak wordt deze maand verwacht.

Het Russische Hooggerechtshof bepaalde in april 2017 dat alle organisaties van Jehova’s Getuigen opgeheven moeten worden en dat hun bezittingen in beslag moeten worden genomen. Een maand later werd Christensen als eerste Jehova’s Getuige gearresteerd.

‘Extremistische organisatie’

Christenen wordt ervan beschuldigd dat hij activiteiten organiseerde die in verband staan met een ‘extremistische organisatie’. Jehova’s Getuigen worden in Rusland al sinds 2009 lastiggevallen en vervolgd op basis van contraterrorisme-wetgeving. De rechtbank in Christensens zaak verwees naar eerdere uitspraken, waarin werd geoordeeld dat Jehova’s Getuigen-organisaties de wet op contraterrorisme hadden overtreden. Om die reden werden de organisaties als extremistisch bestempeld.

Amnesty’s oproep

Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s Getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen. Amnesty roept de Russische autoriteiten op de antiterrorismewetgeving te herzien en te garanderen dat deze niet wordt gebruikt om critici van de regering en mensen met andere opvattingen de mond te snoeren.

Amnesty beschouwt Dennis Christensen als een gewetensgevangene die alleen is opgepakt omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van godsdienst.