De vlag van Rusland

Oproep Amnesty: ‘Rusland, laat Jehova’s Getuige vrij’

Oproep Amnesty: ‘Rusland, laat Jehova’s Getuige vrij’

In Rusland is de uit Denemarken afkomstige Jehova’s Getuige Dennis Christensen veroordeeld vanwege zijn godsdienstige overtuiging. Hij werd voor 6 jaar naar een strafkamp gestuurd.

Het Russische Hooggerechtshof bepaalde in april 2017 dat alle organisaties van Jehova’s Getuigen opgeheven moeten worden en dat hun bezittingen in beslag moeten worden genomen. Een maand later werd Christensen als eerste Jehova’s Getuige gearresteerd.

‘Extremistische organisatie’

Christensen wordt ervan beschuldigd dat hij activiteiten organiseerde die in verband staan met een ‘extremistische organisatie’. Jehova’s Getuigen worden in Rusland al sinds 2009 lastiggevallen en vervolgd op basis van contraterrorisme-wetgeving. De rechtbank in Christensens zaak verwees naar eerdere uitspraken, waarin werd geoordeeld dat Jehova’s Getuigen-organisaties de wet op contraterrorisme hadden overtreden. Om die reden werden de organisaties als extremistisch bestempeld.

Amnesty’s oproep

Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s Getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen. Amnesty roept de Russische autoriteiten op de antiterrorismewetgeving te herzien en te garanderen dat deze niet wordt gebruikt om critici van de regering en mensen met andere opvattingen de mond te snoeren.

Amnesty beschouwt Dennis Christensen als een gewetensgevangene die alleen is opgepakt omdat hij gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van godsdienst.