Roman Ivanov
© Stringer/AFP

Rusland: journalist tot zeven jaar veroordeeld voor kritiek op oorlog

Een rechtbank in Rusland heeft de RusNews-journalist Roman Ivanov tot zeven jaar in een strafkolonie heeft veroordeeld voor het verspreiden van “bewust onjuiste informatie” over de Russische strijdkrachten. Amnesty International roept op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

‘Dit vonnis is een onmiskenbaar voorbeeld van de meedogenloze intimidatiecampagne van de Russische autoriteiten tegen iedereen die de moed heeft om zich uit te spreken tegen de invasie van Oekraïne, of kritiek levert op het gedrag van het Russische leger,’ zegt Natalia Prilutskaya van Amnesty International. ‘Door Roman Ivanov te straffen voor het delen van rapporten over het doden van burgers in Boetsja en andere vermeende misdaden door het Russische leger, leggen de autoriteiten niet alleen hem het zwijgen op, maar geven ze ook een duidelijke boodschap af, met de bedoeling om anderen af te schrikken.’

Gewetensgevangene

Roman Ivanov voerde simpelweg zijn journalistieke taak uit door erop aan te dringen dat informatie over de oorlog openbaar moet worden gemaakt. Zijn zaak onderstreept de trieste staat van de vrijheid van meningsuiting in het Rusland van vandaag.

‘Roman Ivanov is een gewetensgevangene die onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten,’ stelt Natalia Prilutskaya. ‘De repressieve “oorlogscensuur”-wetgeving die tegen hem is ingezet moet in zijn geheel worden ingetrokken.’

Veroordeling geen incident

Op 6 maart veroordeelde de rechtbank van Korolyov in de regio Moskou Roman Ivanov wegens het verspreiden van “bewust valse informatie over de Russische strijdkrachten” (artikel 207.3 van het Russische Wetboek van Strafrecht). De rechtbank baseerde zich op publicaties op zijn persoonlijke Telegram-kanaal over de moord op burgers in Boetsja en andere vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door Russische troepen.

In zijn laatste woorden voor de rechtbank knielde Roman Ivanov neer en zei: ‘Ik wil om vergeving vragen aan alle Oekraïners die door ons land verdriet is aangedaan.’ In februari 2023 werd een andere RusNews-journalist, Maria Ponomarenko, wegens soortgelijke beschuldigingen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Meer over dit onderwerp