Poetin voert druk op politieke tegenstanders verder op in de aanloop naar de verkiezingen

Rusland bestempelt Dozhd TV als ‘buitenlandse agent’ in nieuwe aanval op persvrijheid

Rusland bestempelt Dozhd TV als ‘buitenlandse agent’ in nieuwe aanval op persvrijheid

Het Russische ministerie van Justitie heeft Dozhd TV, een van de laatste onafhankelijke televisiezenders in Rusland, Vazhnye Istorii, een journalistiek online mediaorganisatie en zeven journalisten het stempel ‘buitenlandse agent’ gegeven.

‘Hiermee bewijst het Kremlin door te gaan met het onderdrukken van onafhankelijke media, onpartijdige berichtgeving en onderzoeksjournalistiek met de repressieve “buitenlandse agenten”-wet’, zegt Natalia Zviagina van het Amnesty-kantoor in Moskou. ‘De flagrante poging van de Russische autoriteiten om onafhankelijke media te classificeren als “buitenlandse agenten” moet stoppen en deze wet moet onmiddellijk worden ingetrokken.

Achtergrond

Het Russische ministerie van Justitie heeft het televisiestation Dozhd (TV Rain), de nieuwswebsite Vazhnye Istorii (gevestigd in Letland) en zeven journalisten, onder wie de hoofdredacteur van Vazhnye Istorii, Roman Anin, toegevoegd aan de lijst van ‘buitenlandse agenten’. Hierdoor moeten deze media en de journalisten zichzelf in hun publicaties en op sociale media identificeren als ‘buitenlandse agenten’ en zich laten onderwerpen aan intensieve controles.

In april 2021 werd de flat van Roman Anin doorzocht en werd hij zeven uur lang ondervraagd op grond van een artikel van het Wetboek van Strafrecht over de schending van privacy. De onderdrukking van onafhankelijke journalistiek is toegenomen. Bij de onderzoeksjournalisten van Proekt.Media werden eerder al huiszoekingen gedaan, waarna het als een ‘ongewenste organisatie’ werd aangemerkt. Ook werden er represailles genomen tegen The Insider en zijn hoofdredacteur Roman Dobrokhotov. Momenteel omvat de lijst met ‘buitenlandse agenten’ achttien mediaorganisaties en 25 personen.

 

Lees meer over de inperking van de persvrijheid in ons magazine Wordt Vervolgd.

Hoe Rusland de laatste onafhankelijke journalisten de mond snoert

Hoe journalist Roman Dobrokhotov vanuit hartje Moskou Poetins geheimen onthult