Op 29 juni 2021 zijn in Rusland huiszoekingen gedaan bij drie journalisten van het onafhankelijke bureau voor onderzoeksjournalistiek Proekt.Media.

Rusland: huiszoekingen bij journalisten schaamteloze aanval op persvrijheid

Rusland: huiszoekingen bij journalisten schaamteloze aanval op persvrijheid

Op 29 juni 2021 zijn in Rusland huiszoekingen gedaan bij drie journalisten van het onafhankelijke bureau voor onderzoeksjournalistiek Proekt.Media.

‘De Russische autoriteiten reageren razendsnel op berichten over corruptie op het hoogste niveau. Maar ze vervolgen degenen die de corruptie aan de kaak stellen en niet degenen die zich hieraan schuldig maken’, zegt Natalia Zviagina van het Amnesty-kantoor in Moskou. ‘Nadat de activiteiten van Aleksei Navalny’s stichting tegen corruptie officieel als “extremistisch” zijn bestempeld, is het geen verrassing dat er nu een politie-inval is in de huizen van journalisten van Proekt.Media. Dat gebeurde een paar uur nadat ze hun onderzoek naar de vermeende corrupte activiteiten van de minister van Binnenlandse Zaken hadden gepubliceerd.’

Nieuwe aanval op onafhankelijke media

Dit is een brutale aanval op de onafhankelijke media en de vrijheid van meningsuiting in Rusland. Het is onderdeel van een systematische zuivering van critici die de wanpraktijken van de machthebbers in het land aan de kaak stellen. Amnesty International eist dat er onmiddellijk een einde komt aan alle strafrechtelijke smaadprocedures tegen journalisten en aan de intimidatie door de staat van onafhankelijke Russische media.

Achtergrond

In de vroege ochtend van 29 juni 2021 doorzochten politieagenten en leden van de Onderzoekscommissie het huis van de hoofdredacteur van Proekt.Media, Roman Badanin. Ook het huis van de ouders van zijn plaatsvervanger, Mikhail Rubin, en dat van verslaggever Maria Zholobova werden doorzocht. De autoriteiten namen computers en andere apparaten van Badanin en Zholobova in beslag. Roman Badanin werd later ondervraagd en formeel aangemerkt als verdachte van smaad.

Een dag eerder publiceerde Proekt.Media haar onderzoek naar de vermeende onrechtmatige verrijking van de familie van de huidige Russische minister van Binnenlandse Zaken, Vladimir Kolokoltsev.

Volgens de advocaten van de journalisten werd de strafzaak wegens smaad geopend in verband met een documentaire uit 2017. Die ging over de vermeende banden tussen Russische topambtenaren en politici, onder wie president Poetin, met vermeende leiders van de georganiseerde misdaad. De documentaire werd uitgezonden op TV Rain, een onafhankelijke nieuwszender waarvan Badanin toen hoofdredacteur was.

Amnesty International is van mening dat de huiszoekingen een voortzetting zijn van de eerder dit jaar gestarte campagne waarbij onafhankelijke media worden onderdrukt.