© ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images

Rusland: autoriteiten blokkeren Russischtalige website van Amnesty International

De toegang in Rusland tot de Russischtalige website van Amnesty International is door de autoriteiten geblokkeerd. Amnesty roept het Kremlin op dit onmiddellijk terug te draaien.

‘Mensen in Rusland hebben het recht om informatie en uiteenlopende ideeën uit alle beschikbare bronnen te zoeken, te ontvangen en door te geven’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Door ook de Russischtalige site van Amnesty te blokkeren, net als die van vele andere mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke media en sociale mediaplatforms, laat het Kremlin zien dat het de waarheid niet kan verdragen over de verschrikkingen die Rusland in Oekraïne veroorzaakt.’

Onderdrukking van onafhankelijk nieuws

Op 11 maart 2022 bleek dat de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor de toegang had geblokkeerd tot de Russischtalige website van Amnesty International (eurasia.amnesty.org). Ook de websites van de mensenrechtenbeweging Golos (een onafhankelijke verkiezingswaakhond) en twee onafhankelijke mediawebsites, Colta en Vazhnye Istorii (Belangrijke Verhalen) werden geblokkeerd. Een week eerder werd Vazhnye Istorii al aangemerkt als een ‘ongewenste organisatie’. De activiteiten van de organisatie zijn daardoor strafbaar en ze mag niet langer in Rusland werken.

‘Dit is de zoveelste poging van de Russische autoriteiten om informatie over de mogelijke oorlogsmisdrijven die haar troepen in Oekraïne begaan te onderdrukken en te verbergen voor internetgebruikers in het hele land’, aldus Marie Struthers. ‘We roepen Rusland op om de blokkade van Russischtalige website van Amnesty onmiddellijk op te heffen en mensen vrij te laten beslissen tot welke informatiebronnen ze toegang willen.’

Ongekend hard optreden

In de afgelopen drie weken zetten de Russische autoriteiten een ongekend hardhandig optreden in gang tegen de onafhankelijke journalistiek, anti-oorlogsdemonstranten en alle stemmen die zich verzetten tegen de Russische invasie van Oekraïne. De autoriteiten verboden onder meer het gebruik van termen als ‘oorlog’ en ‘invasie’. En ze stelden onafhankelijke berichtgeving over het conflict strafbaar.

Meer over dit onderwerp