mensenrechtenverdediger Lev Ponomarev uit Rusland
© Anton Novoderezhkin/TASS

Rusland: prominente activist vast na Facebook-bericht

De Russische autoriteiten moeten onmiddellijk de 77-jarige mensenrechtenactivist Lev Ponomarev vrijlaten. Hij werd tot 25 dagen administratieve detentie veroordeeld nadat hij een oproep deed voor een vreedzame bijeenkomst waarvoor de autoriteiten geen toestemming hadden gegeven.

‘Lev Ponomarev is een van de steunpilaren van de Russische mensenrechtenbeweging. Met deze straf tonen de Russische autoriteiten hun minachting voor mensenrechten. Ze straffen een man die zich zijn leven lang inzet om die rechten te verdedigen’, zegt Natalia Zviagina van Amnesty Rusland. ‘De autoriteiten vinden Ponomarev een crimineel omdat hij zoveel bijdraagt aan de bescherming van mensenrechten. De autoriteiten sloten hem op omdat hij opriep tot een vreedzame bijeenkomst. Daarmee laten zij zien dat niets hen tegenhoudt om vrijheden in Rusland te onderdrukken.’

Demonstreren in Rusland aan banden gelegd

Op 2 december 2018 werd Lev Ponomarev aangeklaagd vanwege het ‘herhaaldelijk geweld aandoen’ van de Russische demonstratiewet. Aanleiding was een bericht op Facebook uit oktober. Daarin riep hij mensen op mee te doen aan een vreedzame bijeenkomst om solidariteit te betuigen met jonge activisten die zijn opgepakt op basis van de onderdrukkende wetten die ‘extremisme’ en ‘terrorisme’ moeten tegengaan. Ponomarev had toestemming gevraagd voor de bijeenkomst, maar die werd geweigerd.

Eerder, in juli, kreeg Ponomarev al een boete vanwege een eenmansprotest waarmee hij de vervolgde activisten steunde. Daarom werd hij aangeklaagd vanwege ‘herhaaldelijke overtredingen’.